Po pustnih dneh se danes začenja 40-dnevni post pred veliko nočjo

Po pustnih dneh se v Katoliški cerkvi z današnjo pepelnično sredo začenja 40 dni posta pred veliko nočjo. V sodobnosti to ne pomeni le odpovedovanja mesnim jedem, ampak tudi razvadam.

Slovenska karitas po pustu skupaj z Agencijo za varnost prometa, zavodom Med.Over.Net in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje že tradicionalno začenja akcijo 40 dni brez alkohola. Tokrat bo potekala v znamenju solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni.

Akcijo, ki jo prirejajo že 17. leto, bodo uradno začeli z današnjo novinarsko konferenco v Ljubljani. Na njej bodo predstavili problematiko alkohola v Sloveniji, nove statistične podatke in pozitivne osebne zgodbe.

Papež Frančišek pa je dan pred četrtkovim ruskim napadom na Ukrajino določil današnjo pepelnično sredo za vso Cerkev kot dan molitve in posta za mir, so zapisali v Slovenski škofovski konferenci. Njen predsednik, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je vse povabil, da se pridružijo papeževi pobudi.

Pepelnična sreda sicer sledi pustnim dnem veselja in ponekod “vlade” maškar. Letos zaradi negotovosti glede protiepidemičnih ukrepov, ki je trajala vse do zadnjega, ni bilo toliko prireditev kot pred epidemijo covida-19.