Search
Close this search box.

Po pomanjkanju zelenjave sedaj viški solate na slovenskem trgu

Po poročanju Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije so se partnerji zelenjavne verige sestali, ker so se po alarmantnem pomanjkanju slovenske zelenjave nenadoma pojavili viški solate na slovenskem trgu.

V četrtek so se sestali partnerji zelenjavne verige, ki so ugotovili, da nekateri še vedno premalo natančno načrtujejo proizvodnjo. Opozorili so tudi na nepovezanost med pridelovalci in trgovci in tudi na to, da je po pozivu ministrstva za kmetijstvo, naj si v epidemiji koronavirusa vsak prebivalec, ki ima to možnost, pridela svojo zelenjavo, to povzročilo presežke na trgu.

Predsednica odbora zelenjavne verige Patricija Pirnat je pojasnila, da se je zmanjšala potreba po zelenjavi zaradi zaprtja javnih ustanov (šol, vrtcev, univerz, dijaških in študentskih domov) ter seveda gostinskih lokalov in hotelskih verig. Tudi pridelovalci so bili postavljeni pred zelo veliko preizkušnjo, ali bodo lahko nabavili semena in vse potrebno za proizvodnjo. Nekateri so se zavedno odločili za povečanje proizvodnje, nekateri pa so imeli že proizvodnjo nastavljeno za šole, vrtce, gostilne…

Vendar pa so ustanove danes, ko je napočil čas za pobiranje solate, še vedno zaprte, kupna moč pa je padla. “V tem trenutku sta tako Mercator kot Tuš ponudila pospeševanje prodaje v vseh svojih trgovinah. Vseeno pa pričakujemo, da bo v naslednjih dneh prišlo do delnega podoravanja solate, ker so tržni viški preveliki,” so pojasnili pri zbornici. Pridelovalci kljub večji angažiranosti trgovcev opozarjajo na slabšo prepoznavnost slovenske zelenjave na trgovskih policah in nekontinuirano  založenostjo, dodajajo pri kmetijski zbornici.

“V vsej tej situaciji je zelo pomembno, da se vsi partnerji zelenjavne verige zavedajo, kako pomembna je samooskrba in da morajo ojačati sodelovanje vseh členov v verigi. Zato so se odločili, da se v naslednjem tednu ponovno sestanejo in nemudoma prevetrijo potrebe po zelenjavi in osvežijo načrte pri vseh pridelovalcih za vse tiste zelenjadnice, ki jih lahko še prilagodijo v proizvodnji za letošnje leto.” so povedali in hkrati pozvali pridelovalce zelenjave, da je napočil skrajni čas, da se bolj povežejo in skupaj načrtujejo proizvodnjo, da ne bo prihajalo do presežkov na samem trgu.

Kmetijske zadruge in ostali organizirani odkupovalci zelenjave zato vabijo pridelovalce, da se jim pridružijo, da bodo lahko skupaj načrtovali in tako postali trdnejši ter stabilnejši člen v verigi.

VIR: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

Dogodki