Po obnovi bo sokolski dom v Radljah postal varstveno delovni center

Občina Radlje ob Dravi obnavlja okoli 80 let star sokolski dom, v katerem bodo uredili varstveno delovni center. Z njim bo upravljal Center za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem. Okoli pol milijona evrov vredno obnovo izvaja podjetje Ges iz Celja. Po načrtih bo zaključena do letošnje jeseni.
Sokolski dom (Foto: Alan Bukocnik) Radlje

Sokolski dom, ki ga je s pomočjo donacij v letih 1938 in 1939 zgradilo Telovadno društvo Sokol Radlje ob Dravi (Marenberg) – Vuhred, bo z obnovo dobil nove vsebine. V njem bodo uredili prostore za varstveno delovni center, ki ga doslej v Radljah ni bilo. Uporabniki bodo imeli institucijo v lokalnem okolju in bodo lažje ohranjali stike z domačim okoljem, poudarjajo na občini.

Poleg delavnic in spremljajočih prostorov bodo v sokolskem domu uredili tudi manjšo trgovino, namenjeno prodaji in predstavitvi izdelkov varstveno delovnega centra, v zastekljenih arkadah pa je predvidena tudi stalna muzejska postavitev s predstavitvijo zgodovine sokolov.

V Koroškem pokrajinskem muzeju so razstavo Sokoli ob severni meji, telovadno društvo Sokol Radlje ob Dravi – Vuhred, že pripravili in je bila do konca lanskega leta že na ogled v prostorih Muzeja Radlje.

Kot je navedeno na spletni strani Koroškega pokrajinskega muzeja, so leta 1920 radeljski in vuhreški domoljubi ustanovili telovadno društvo, ki je povezalo Slovence, krepilo narodno zavest, organiziralo telovadbo, prirejalo gledališke igre, predavanja, zlete, proslave in druge prireditve ter tudi zgradilo sokolski dom.

Ob državni meji in na narodnostno mešanem območju, kjer je imela nemška narodnostna skupina prevladujočo gospodarsko moč, je bilo to izjemno pomembno. Po okupaciji Kraljevine Jugoslavije aprila 1941 so Nemci ostro nastopili proti sokolom. Po drugi svetovni vojni je sokolski dom v Radljah ob Dravi prevzela tako imenovana fizkulturna organizacija.

Obnova sokolskega doma za potrebe varstveno delovnega centra pa ni edini projekt, ki ga občina načrtuje v pomoč ranljivim skupinam. Občina je že pred časom pristopila tudi k pripravi projektov za gradnjo stanovanjskih skupin za odrasle osebe z motnjami v duševnem razvoju v neposredni bližini sokolskega doma.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.