Search
Close this search box.

Po novem letu novosti pri družinskih prejemkih in državnih štipendijah

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti opozarjajo na novosti pri družinskih prejemkih in državnih štipendijah. Centri za socialno delo o upravičenosti do štipendije ne bodo odločali po uradni dolžnosti, ampak samo na podlagi vloge.

Od 1. 1. 2019 bodo stopile v veljavo tudi spremembe pri naslednjih družinskih prejemkih:

  • očetovsko in starševsko nadomestilo bo znašalo 100 odstotkov osnove (doslej 90 odstotkov),
  • materinsko nadomestilo bo neomejeno, starševsko nadomestilo pa omejeno na 2,5 kratnik povprečne plače (prej 2-kratnik),
  • dodatek za veliko družino bodo prejele vse velike družine, ne glede na materialni položaj družine (prej cenzus),
  • do državne štipendije bodo upravičene dijaki in študenti iz družin z dohodki pod 659,30 EUR neto povprečno na družinskega člana (do sedaj je bil cenzus 576,89 EUR).

Vsem, ki bodo imeli na dan 1. 1. 2019 veljavno pravico do materinskega, očetovskega oziroma starševskega nadomestila v višini 90% osnove oziroma z zgornjo omejitvijo, bo po uradni dolžnosti izdana nova odločba. V novi odločbi bo od 1. 1. 2019 odločeno o nadomestilu v višini 100% osnove, brez zgornje omejitve pri materinskem nadomestilu in z zgornjo omejitvijo 2,5 kratnik povprečne plače pri očetovskem in starševskem nadomestilu. Posebne vloge tako ni potrebno vlagati. Prvo višje izplačilo nadomestila bo tako v februarju 2019 za januar 2019.

V letu 2019 dodatek za veliko družino ne bo več odvisen od materialnega položaja družine (brez cenzusa) in so do njega upravičene vse družine s tremi ali štirimi oziroma več otroki, pod pogojem da ima eden od staršev in otroci skupno stalno prebivališče v Sloveniji. Za vse upravičence do otroškega dodatka in za vse, ki so v letu 2018 vložili vlogo za uveljavljanje pravice do dodatka za veliko družino, center za socialno delo odloči o pravici do dodatka za veliko družino po uradni dolžnosti, kar pomeni, da jim ni treba vlagati posebne vloge. Vsi ostali morajo za uveljavljanje pravice vložiti vlogo. Predvidoma bo izplačilo dodatka za veliko družino za leto 2019 v aprilu 2019. Do dodatka za velike družine bo po novem upravičenih približno 4000 družin več.

Do državne štipendije bodo od 1. 1. 2019 dalje upravičene tudi osebe, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 659,30 EUR. Do sedaj je cenzus za pridobitev državne štipendije znašal 576,89 EUR, zaradi odprave varčevalnih ukrepov in posledično sprostitve celotnega zadnjega dohodkovnega razreda pa bodo do štipendije upravičene tudi osebe, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana znaša od 576,90 do 659,30 EUR. Državna štipendija v zadnjem dohodkovnem razredu znaša 35 EUR za mladoletne in 70 EUR za polnoletne upravičence. Do državne štipendije bo tako upravičenih okoli 8500 dijakov oziroma študentov več.

Vlagatelji lahko vlagajo vloge na pristojni center za socialno delo od 1. 12. 2018 dalje. Vloge morajo vložiti tako tisti, ki jim je bila štipendija v preteklosti zavrnjena zaradi preseganja cenzusa, kakor tudi vlagatelji, ki jim državna štipendija v šolskem / študijskem letu 2018/2019 miruje zaradi preseganja cenzusa.

 

 

Dogodki