Search
Close this search box.

Po novem brezplačno cepljenje proti gripi za majhne otroke

V sezoni 2020/2021 bo brezplačno cepljenje proti gripi tudi za majhne otroke v starosti od šest do 23 mesecev. Stroške bo kril ZZZS.

Včeraj je bil objavljen letni Program cepljenja in zaščite z zdravili, ki bo v sezoni 2020/2021 omogočal brezplačno cepljenje proti gripi. Brezplačno cepljenje bo po programu mogoče tudi za majhne otroke v starosti od 6 – 23 mesecev, stroške pa bo v celoti kril ZZZS.  

Na Ministrstvu za zdravje pa poudarjajo, da je eden najpomembnejših, varnih in učinkovitih javnozdravstvenih ukrepov za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni, cepljenje.

Ministrstvo za zdravje pa je objavilo tudi predlog novega zakona o nalezljivih boleznih, kjer so zapisane nekatere omejitve zaradi necepljenja otrok. Pri tem naj omenimo, da predlog zakona o nalezljivih boleznih določa, da necepljenih otrok ne bo mogoče vključiti v javno financiran vrtec ter nekatere srednje in visoke šole ter fakultete. Po besedah državne sekretarke Tine Bregant želijo s tem preprečiti neupravičeno izogibanje cepljenju in zaščititi populacijo. Predlog bo v javni obravnavi do 30. septembra. Več preberite tukaj.

VIR: Ministrstvo za zdravje, 24ur.com, STA