Po mnenju pravnikov je učitelje, ki se niso želeli testirati, možno kaznovati

Predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan, ki je zadovoljen, da so se danes v šole vrnili prvi učenci, je na današnji novinarski konferenci spregovoril tudi o obveznem testiranju šolnikov in morebitnih sankcijah za tiste, ki so testiranje zavrnili. Hkrati pa je izrazil upanje, da se bodo kmalu v šole lahko vrnili tudi drugi učenci.

Glede testiranj in učiteljev, ki jih zavračajo, je povedal, da so v združenju pridobili dve pravni mnenji, iz katerih izhaja, da dejansko obstajajo podlage za sankcije tistih, ki se ne bi želeli udeležiti testiranja, če je to predpisano na način, kot je trenutno, torej z odlokom ministra za zdravje. Izrazil je upanje, da bodo lahko šole in vrtce obdržali čim dlje odprte.

VIDEO: Novinarska konferenca

Po mnenju pravnikov je namreč učitelje, ki se niso želeli testirati, možno kaznovati, saj je odločba ministrstva za zdravje zelo jasna. V okrožnici ministrstva za šolstvo je naštetih več možnih sankcij, vmes je navedena tudi kazen o globi med 400 do 4000 evrih, a Pečani ni povsem prepričan, da jo je v primeru učiteljev in vzgojiteljev možno uporabiti.

Prisotna je dilema, kako razporediti učitelja, ki se ni testiral in ne sme poučevati. Možnosti, da bi šola rotirala med sabo učitelja podaljšanega bivanja iz 4. ali 5. razreda, s takim iz prve tirade, Pečanu ni najbolj etična. Tudi napotitev na čakanju na delo doma ni najboljša rešitev, saj predstavlja strošek za šolo. Pečan pričakuje, da se bo v praksi oblikovala rešitev, ki jo bodo potem šole uporabljale.

Od 20.816 opravljenih testov v ponedeljek, je bilo po podatkih Ministrstva za zdravje (na dan 25. 1. 2021 do polnoči) 278 testov pozitivnih, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih 1,3 odstoten.

Po mnenju Pečana se je sicer na testiranju izkazala visoka stopnja družbene odgovornosti, saj se je testiralo zelo visoko število učiteljev in vzgojiteljev. Spodbuden je tudi nizek odstotek pozitivnih testov, kar je dokaz, da v šolah in vrtcih virusa ni veliko, zato tudi niso žarišče širjenja virusa izven šolskih in vrtčevskih prostorov.

Izkušnja testiranja je zelo pozitivna, tudi z organizacijskega vidika, zato je realno, da bi se testiranje lahko ponavljalo vsak teden, in to izven časa izvajanja pouka.