Po dogajanju v zvezi z istoimenskim društvom Iršič odstopil iz nadzornega odbora občine

Župan Občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen je danes prejel izjavo Boruta Iršiča, da odstopa kot član oz. predsednik nadzornega odbora občine. Iršič se je ta teden znašel pod plazom kritik po tistem, ko so v društvu Humanitarček opozorili, da je na Ravnah registriral istoimensko društvo. O zadevi bodo na seji danes govorili tudi občinski svetniki.

Pred desetletjem ustanovljeno Društvo za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček s sedežem v Kamnici, ki ga vodi zdravnica Ninna Kozorog in ki je širše poznano po odmevnih humanitarnih dejavnostih, je pred dnevi z zgroženostjo opozorilo, da je bilo pri Upravni enoti Ravne na Koroškem septembra letos registrirano istoimensko društvo. Kozorogova je ob tem opozorila na zakonske luknje in možnost zlorab.

S sedežem na Čečovju na Ravnah na Koroškem in zastopnikom Borutom Iršičem je bilo namreč registrirano Društvo za izvajanje humanitarne dejavnosti Humanitarček. Prav tako je bilo pri ravenski upravni enoti septembra letos na istem naslovu na Čečovju in z istim zastopnikom Iršičem registrirano tudi Društvo za nenasilno komunikacijo Koroška, ki je torej prav tako povzelo ime že od leta 1997 delujočega in v širši javnosti znanega Društva za nenasilno komunikacijo, ki ima sedež v Ljubljani.

Iršič, ki je sicer učitelj na osnovni šoli in politično aktiven na lokalni ravni, se je v pisnem odzivu na dogajanje v ponedeljek opravičil in zapisal, da gre za neljubi spodrsljaj in njegovo nepremišljenost. Napovedal je, da bo takoj pristopil k spremembi imen obeh društev, hkrati pa opozoril, da Upravna enota Ravne na Koroškem ob registraciji ni ugotovila napak.

Tudi na upravni enoti so v odgovoru za STA navedli, da so v postopku registracije ugotovili, da društev s popolnoma enakima imenoma ni vpisanih v registru društev in da društvi izpolnjujeta vse zakonske pogoje za vpis v register društev. Prav tako so v ponedeljek na upravni enoti navedli, da jih je Iršič že obvestil o nameravani spremembi imen društev.

Medtem je danes zgodba dobila nadaljevanje. Kot je poročal Večer, je namreč ravenski občinski svetnik Levice Milan Mrđenović pred današnjo redno sejo občinskega sveta predlagal razširitev dnevnega reda, in sicer s točko za razpravo o primernosti Iršiča za nadaljnje opravljanje funkcije predsednika nadzornega odbora ravenske občine.

Medtem pa je Iršič županu Tomažu Roženu danes poslal odstopno izjavo s pojasnilom, da odstopa nepreklicno, je danes prvi poročal Večer.

Rožen je za STA dejal, da bodo na seji, ki se je začela ob 15. uri, o tej zadevi govorili. Povedal je tudi, da Iršič v odstopni izjavi razlogov za odstop ni navedel.