Po brezplačen pravni nasvet na Ravne

Pravna klinika se bo v društvenih prostorih nad kavarno Havana Ravne (Prežihova ulica 7, 2390 Ravne na Koroškem, 1. nadstropje) izvajala vsako prvo in tretjo soboto v mesecu, od 10.00 do 12.00.

Če potrebujete pravni nasvet, ga na Ravnah zopet lahko prejmete povsem brezplačno. ‘Pravna klinika’ je namreč že danes, 4. januarja 2020, od 10. ure dalje, pričela z nudenjem brezplačne pravne pomoči.

‘Pravna klika’ je projekt, pri katerem prostovoljci, vsi univerzitetni diplomirani pravniki, člani ekipe društva Pravo za VSE, nudijo osebno brezplačno pravno svetovanje vsem, ki potrebujejo brezplačen pravni nasvet. Pravna pomoč se izvaja ustno, v obliki razgovora, na samem kraju dogodka. V kolikor je vprašanje kompleksnejše narave, je nato v tej zvezi dogovorjen način prejema odgovora.

Pravna klinika sicer že vrsto let uspešno obratuje v Mariboru in Črenšovcih, od leta 2018 pa so z brezplačnimi pravnimi nasveti začeli tudi na Ravnah na Koroškem. Projekt ‘Pravna klinika’ predstavlja nadaljevanje uspešne zgodbe spletnega portala www.pravozavse.si, kjer lahko uporabniki svoja pravna vprašanja podajo pisno preko obrazca na spletni strani.

Spletni portal Pravo za VSE je sicer projekt skupine absolventov in univ. dipl. prav. Pravne fakultete Univerze v Mariboru, ki je nastal iz velike želje pomagati ljudem in hkrati pridobivati dragocene izkušnje v praksi. Gre torej za realizacijo vizije, da bi znanje, pridobljeno tekom študija, prenesli še v prakso in s tem pomagali tistim, ki takšno pomoč potrebujejo. Skozi leta je njihova ideja rasla in se razvijala, s tem pa so se razvijali tudi različni projekti.

Aktivni so tudi na ostalih področjih:

→   sodelovali so na različnih strokovnih konferencah v okviru Ministrstva za pravosodje RS,
→   objavili so članek v strokovni publikaciji Pravosodni bilten,
→   v študijskem letu 2014/15 so pričeli sodelovati s Pravno fakulteto Univerze v Mariboru pri izvajanju študijskega predmeta Pravne metode, veščine in informatika na 2. bolonjski stopnji,
→   ustanovili so prvi brezplačni pravni pisarni za občane v občinah Beltincih in Črenšovci,
→   februarja 2015 so pričeli tri-letni projekt v sodelovanju z Varuhinjo človekovih pravic RS pri izvajanju nalog in pooblastil državnega preventivnega mehanizma,
→   nastopili so na konferenci TEDx University of Maribor,
→   na mesečni ravni so objavljali poljudne članke na spletnem portalu delo.si,
→   objavljajo strokovne članke v reviji Pravna praksa,
→   v sklopu projekta »Pravna klinika« v Mariboru na Pravni fakulteti na tedenski ravni delujejo že od leta 2016.

Opomba: Njihovo delo sicer ne nadomešča odvetnikov, saj svetovanje poteka na elementarni ravni v obliki podajanja pravnih mnenj, na podlagi katerih se večinoma ljudje sploh odločijo oziroma uvidijo, da je potrebno poiskati nadaljnjo pomoč pri odvetnikih oziroma pristojnih institucijah.

Vir: Pravo za vse

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije