Search
Close this search box.

Plače zavezancev v srednjih razredih odslej manj obdavčene

Z letom 2020 se spreminja dohodninska lestvica v smeri razbremenitve dohodkov zavezancev v srednjih dohodninskih razredih. Kapital je po novem obdavčen bolj, nekaj sprememb je tudi pri obdavčitvi podjetij.

Meje v vseh petih razredih dohodninske lestvice se z letom 2020 zvišujejo, v najvišjega s 50-odstotno stopnjo davka se po novem uvrščajo zavezanci z neto letno davčno osnovo nad 72.000 evrov. Stopnja davka v najnižjem razredu ostaja pri 16 odstotkih, z njo pa bodo odslej obdavčeni zavezanci z neto letno davčno osnovo do 8500 evrov.

Ob tem se v drugem in tretjem dohodninskem razredu stopnja davka znižuje za po eno odstotno točko – na 26 oz. 33 odstotkov.

Prav tako se zvišuje skupna splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci za dohodnino. Po novem je določena v višini 3500 evrov. Hkrati je uvedena tudi linearna dodatna splošna olajšava za nižje prejemke oz. vse dohodke do letne višine 13.316 evrov.

Ob zmanjšanju obremenitve dela pa davčne spremembe, ki jih je DZ sprejel oktobra, prinašajo zvišanje obremenitve kapitala. Stopnja dohodnine od dohodkov iz kapitala, torej od obresti, dividend in dobičkov iz kapitala, se je zvišala na 27,5 odstotka. Enako velja za obdavčitev dobičkov od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov.

V primeru doseganja dohodkov iz oddajanja premoženja v najem bodo davčni zavezanci odslej lahko upoštevali normirane stroške v višini 15 odstotkov, hkrati pa se tako kot pri kapitalskih dobičkih zvišuje stopnja dohodnine od tovrstnih dohodkov na 27,5 odstotka.

Za podjetja se kot novost uvaja minimalna stopnja obdavčitve dohodkov pravnih oseb v višini sedmih odstotkov, s čimer bo omejena davčna osnova, do katere lahko podjetja uveljavljajo davčne olajšave in prenesene izgube. V nasprotju s prvotnimi načrti finančnega ministrstva pa stopnja davka od dohodkov pravnih oseb vsaj za zdaj ostaja pri 19 odstotkih.

Dogodki