Pivčeva za zdaj ostaja ministrica. Kaj pa podpredsednica vlade?

Nekdanja predsednica DeSUS Aleksandra Pivec za zdaj ostaja ministrica za kmetijstvo, ali tudi podpredsednica vlade, pa naj bi bilo znano v kratkem. O tem odloča vlada, je po srečanju koalicijskih partnerjev povedal začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar. So pa danes govorili o tem, da so mesta podpredsednikov vlade namenjena predsednikom strank.

Predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin je zadovoljen, da je bil današnji sestanek konstruktiven, da bo koalicija s polno paro delovala naprej. Večji del pogovora so sicer danes namenili soočanju z razmerami v zvezi s covidom-19. Tonin je vesel napovedi začasnega zastopnika DeSUS Gantarja, da ta stranka ostaja v koaliciji in si bodo skupaj prizadevali, da še v prihodnje delajo za državo.

“V koaliciji se bomo trudili, da svoje naloge izpolnjujemo v skladu z dogovorom,” je povedal Gantar, ki bo po odstopu Pivčeve z mesta predsednice DeSUS do novembrskega kongresa zastopal stranko na koalicijskih srečanjih. V kratkem bodo po njegovih besedah “rešili vprašanje podpredsedniškega mesta Pivčeve v vladi”.

Odprto je vprašanje, ali bo podpredsedniško mesto namesto Pivčeve zasedel Gantar. O tem, ali je podpredsednik vlade lahko tudi začasni zastopnik stranke, danes podrobno niso govorili, je povedal Tonin. Je bilo pa po njegovih navedbah jasno sporočeno, da so predsedniki koalicijskih strank zaradi lažjega opravljanja dela in koordinacije vlade obenem tudi podpredsedniki vlade.

Še nekaj časa pa bo Pivčeva gotovo opravljala svoje delo na ministrstvu za kmetijstvo. Po Gantarjevih navedbah je vprašanje, ali je do novembrskega kongresa smiselno iskati novo ime za vodenje tega ministrstva, če ne bi bilo posebnega dodatnega razloga, da bi takoj moralo priti do spremembe. Iščejo pa med člani DeSUS kandidata za vodenje urada za demografijo, ki je vsebinsko za DeSUS bistveno pomembnejši, je poudaril Gantar. Tudi po današnjem srečanju sicer še ni jasno, ali bo urad za demografijo vodil minister ali direktor.

Na vprašanje, ali Pivčeve premier Janez Janša torej ne bo razrešil, je Gantar odgovoril, da danes o tem tudi niso govorili. “Predvsem pa je treba imeti za vsako potezo ustrezne rešitve. V tem trenutku mi vseh odgovorov na to nimamo,” je priznal. Poslanska skupina DeSUS sicer meni, da Pivčeva ni več primerna za ministrico, a kako bodo zadeve naprej potekale, Gantar ne ve. Ponovil je, da v zvezi s tem v DeSUS ne pogojujejo sodelovanja v koaliciji.

Tudi Tonin je spomnil, da je po koalicijskih dogovorih vodenje ministrstva za kmetijstvo pripadlo DeSUS, ki je tudi tista stranka, ki bo odločila, kdo bo to delo opravljal.

Rekonstrukcija vlade je po njegovih navedbah vedno mogoča in tudi danes so govorili o tej možnosti, kot se “v zadnjih nekaj mesecih govori”. “To je vedno odprta zgodba, a dokler se govori, ni še nič dogovorjenega,” je povedal Tonin.

Koalicijski partnerji so sicer danes govorili o več temah, ki so pred njimi, tudi o zakonu o demografskem skladu. Gantar je pojasnil, da bo predlog zakona v torek predstavljen na koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju.