Pivčeva premagala Erjavca in prevzela vodenje DeSUS

Ministrica Aleksandra Pivec je na današnjem kongresu DeSUS v Ljubljani po napetem boju za vodenje stranke premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca, ki je stranko vodil od leta 2005. Pivčevo je podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov. Borut Stražišar je prepričal osem delegatov.
IMG_2621

Število glasov za Aleksandro Pivec 143 (IN NE 145, kot so razglasili na kongresu), so sporočili iz DeSUS.

Ministrica Aleksandra Pivec je vodenje DeSUS po 15 letih iztrgala iz rok Karlu Erjavcu. Pivčeva je po šestih predsednikih prva ženska na čelu DeSUS. Korenine stranke segajo v februar 1990, ko je bila ustanovljena Zveza društev upokojencev Maribor, uradna predhodnica DeSUS. Maja 1991 se je preimenovala v Demokratično stranko upokojencev Slovenije.

Pivčeva je v nagovoru takoj po izvolitvi dejala, da ji je v izjemno čast in veselje, da so ji izkazali zaupanje. “Resnično sem vesela in ganjena,” je dejala in se delegatom zahvalila za zaupanje. Kot je dejala, vodenje DeSUS prevzema s ponižnostjo in odgovornostjo.

Njena izvolitev je prelomen trenutek, ne le za stranko, ampak za vso slovensko politiko. Odgovornost za vodenje te države po njenih besedah sedaj prehaja na novo generacijo politikov, ki bodo z drugačnimi pogledi in drugačnimi praksami skušali iskati odgovore na največje izzive sedanje in prihodnjih generacij.

Dejala je, da jih čaka ogromno dela, pri tem pa bodo izhajali iz bogatih izkušenj stranke, tako dobrih kot slabih. “Pomembna bodo znanje in izkušnje prav vsakega od nas,” je dejala in pozvala, da pozabijo na zamere. Želi si, da od tega trenutka delujejo kot enotna ekipa – morda občasno z različnimi pogledi, a skupnimi cilji.

Demografski trendi Slovenije bodo po njenih besedah terjali takojšnje in hitre ukrepe. Opozorila je, da ne smejo dopustiti, da bi se nove generacije starejših soočale s socialno izključenostjo in revščino. Dostojna starost mora biti, kot je dejala nova predsednica DeSUS, ena največjih vrednot družbe, ob tem pa ne bodo pozabili na mlajšo generacijo.

A pri zasledovanju tega cilja v DeSUS ne bodo pristajali na vse kompromise, ne dobo sklepali zavezništev brez jasno opredeljenih konkretnih ukrepov za izboljšanje položaja starejših. “Naša naloga bo, da v naslednjih mesecih in letih strnemo vse zanje in izkušnje, da nam ne bo treba več trepetati in da bomo dosegli prag parlamenta,” je dejala.

Erjavcu se je zahvalila za dosedanje vodenje stranke in vse uspehe v zadnjih 15 letih. Vsem, ki želijo stranki svetlo prihodnost, ponuja roko, energijo in znanje, da skupaj spreminjajo Slovenijo in življenje ljudi na bolje. Zavezala se je, da bo delovala pošteno, iskreno in z vsem srcem za dobro stranke.

Predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec je novi predsednici DeSUS Aleksandri Pivec že izrekel “iskrene čestitke za prepričljivo zmago”. Na Twitterju ji je zaželel uspešno delo v stranki, predvsem pa tvornega sodelovanja v koaliciji. “Zahvaljujem se tudi dosedanjemu predsedniku Karlu Erjavcu za delo, ki ga je opravil.”

Pivčeva je v izjavi za medije po izvolitvi dejala, da je zmago pričakovala, a jo je tako visoka podpora presenetila. Novo vodstvo se bo sedaj pripravilo na nove podvige, takoj ko bo mogoče, bodo sklicali vse organe stranke in se dogovorili, s kakšnimi koraki in kakšno intenziteto naprej, je napovedala.

Želi si tudi sodelovanja z vsemi poslanci DeSUS, saj ji je pomembno, da je poslanka skupina enotna. Trije od petih poslancev so pred kongresom namreč javno podprli Erjavca. “Po zmagi nekoga se zadeve drugače premislijo,” je prepričana in napovedala, da se bo s poslansko skupino sestala in pogovorila.

Kot je še ocenila Pivčeva, je skoraj tridesetletna tradicija obstaja stranke zagotovilo, da ljudje do te stranke nekaj čutijo in ne bodo odstopali zgolj zaradi tega, ker se je zamenjalo vodstvo. Ob tem je napovedala, da se bodo trudili pridobiti čim več novega članstva.

Delegati so na današnjem kongresu sicer izvolili še tri nove podpredsednike DeSUS. To so postali Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek.

Preberite tudi: Erjavec napovedal odstop z mesta ministra za obrambo

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.