Pivčeva odstopila z mesta predsednice DeSUS, a bo na kongresu ponovno kandidirala

Aleksandra Pivec je na seji izvršnega odbora DeSUS odstopila z mesta predsednice stranke. Svet stranke, ki bo zasedal po koncu seje izvršnega odbora, bo po besedah vodje poslancev DeSUS Franca Jurše odločal o tem, kdo bo stranko vodil začasno, do kongresa. Pivčeva sicer napoveduje, da bo na kongresu vnovič kandidirala za predsednico.

O sklicu kongresa razpravlja svet stranke DeSUS, ki sledi seji izvršnega odbora. Nadaljuje pred dvema tednoma prekinjeno sejo, na kateri so Pivčevi izglasovali nezaupnico. Danes naj bi glasovali o razrešitvi Pivčeve, a je ta danes podala svojo odstopno izjavo.

Še v torkovem pismu članom stranke je navedla, da čuti, da mora vztrajati. Na vprašanje, kdaj se je torej odločila za odstop, je odvrnila, da je po naravi optimist. Še vedno je upala, da bo danes prišlo do dialoga in rešitve, ki ne bo dopuščala nobenega pravnega dvoma. “Ko sem razumela, da temu ne bo tako, sem se odločila, da to presekam s svojim odstopom,” je dejala v izjavi za medije po seji izvršnega odbora.

Prepričana je, da so v stranki šli mimo vseh pravnih standardov ter težko pristaja na “takšno pravno dvomljivo delovanje in neke vrste puč, ki se je organiziral v naši stranki”.

DeSUS si po njenih besedah zasluži boljšo prihodnost, ne glede na to, kdo bo njen predsednik. “Mislim, da je bilo razdorov v stranki več kot dovolj. Od junija smo stranko izpostavili različnim pretresom. Dovolj je pranja umazanega perila v javnosti. Nenazadnje smo pozabili tudi na dostojanstvo posameznikov in celotne stranke, zato v javnosti ne želim razpravljati o krivcih in o tem, kaj se je dogajalo v ozadju,” je bila jasna.

Danes je še predlagala sklepe, ki jih je izvršni odbor stranke soglasno podprl, Pivčeva pa upa, da jih bo svet stranke spoštoval. Ob tem je poudarila, da ponudbe svojega odstopa ni pogojevala z ničemer.

Izvršni odbor stranke je tako sprejel sklep, v katerem predlaga svetu, da takoj skliče predčasni volilni kongres, začasno pa naj vodenje stranke prevzame eden od podpredsednikov. To so Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek.

Prav tako predlaga sprejem sklepa, da svet stranke nesporno ni pristojen za izvolitev novega predsednika stranke. “Izvršni odbor bo v primeru, da svet stranke ne bo ravnal v skladu s statutom, uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva, da bo zaščitil zakonitost in demokratičnost delovanja stranke,se po besedah Pivčeve glasi predlog sklepa.

Po njeni oceni odstop z vrha stranke sicer nima nobene povezave z opravljanjem ministrske funkcije. “Če pa bo na kongresu izvoljen nov predsednik, bo takrat na mestu tudi razprava, kdo bo opravljal funkcijo podpredsednika vlade,” je napovedala.

Pivčeva je sicer že napovedala, da bo kandidirala na izrednem volilnem kongresu. Po njenih informacijah po pogovorih s kar nekaj občinskimi odbori je situacija precej drugačna, kot se kaže na organih stranke. Kot je še dejala, ne razmišlja o tem, da bi ob porazu na kongresu prestopila v drugo stranko.

V DeSUS je završalo zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je Pivčeva prepletala službene zadeve z zasebnimi. Do tega so bili zelo kritični v poslanski skupini, ki je Pivčevo tudi pozvala k odstopu in predlagala glasovanje o nezaupnici predsednici.

Ob tem so se pojavile številne dileme glede možnosti razrešitve predsednika DeSUS. Medtem ko je del stranke vztrajal pri tem, da to lahko stori tudi svet stranke kot najvišji organ med dvema kongresoma, pa drugi del stranke na čelu s Pivčevo meni, da lahko o vodstvu stranke odločajo le delegati na kongresu.

Aleksandra Pivec je vodenje DeSUS kot prva ženska na čelu stranke januarja letos iztrgala iz rok Karlu Erjavcu. Ta je stranko vodil kar 15 let, Pivčeva pa se z današnjim odstopom s tega mesta poslavlja po manj kot osmih mesecih. Ob tem sicer napoveduje, da še ni rekla zadnje besede.

Korenine stranke segajo v februar 1990, ko je bila ustanovljena Zveza društev upokojencev Maribor, uradna predhodnica DeSUS. Maja 1991 se je preimenovala v Demokratično stranko upokojencev Slovenije. STA objavlja seznam dosedanjih predsednikov stranke:

1990 – 1991 Ivan Sisinger
– eden od ustanoviteljev Zveze društev upokojencev Maribor, ki se je pozneje preimenovala v Demokratično stranko zveze upokojencev Maribor

1991 – 1993 Rado Lipič

1993 – 1999 Jože Globačnik
– odstopil leta 1999 zaradi zdravstvenih razlogov

1999 – 2002 Janko Kušar
– izvoljen na seji po odstopu Globačnika
– pred kongresom 2002 se je odločil umakniti iz stranke

2002 – 2005 Anton Rous
– izvoljen na kongresu 2002

2005 – 2020 Karl Erjavec
– izvoljen na kongresih 2005, 2009, 2013 in 2017

18. januar 2020 – danes Aleksandra Pivec
– izvoljena na kongresu 2020, danes pa je izvršnemu odboru stranke podala odstop

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije