Search
Close this search box.

Pivčeva: “Hvala, da ste nam prikazali ta del naše lepe domovine”

Kmetijska ministrica v dostopu dr. Aleksandra Pivec je danes okviru vladnega obiska Koroške regije obiskala Hmeljarstvo Čas v Radljah ob Dravi in čebelarski center na Prevaljah ter kmetijo Kajžar v Mežici.

Po obisku Hmeljarstva Čas Pivčeva na Facebook profilu zapisala, “da je Hmeljarstvo Čas eno od največjih pridelovalcev hmelja v Evropi – trenutno pridelujejo hmelj na 170 hektarjih površin. Povprečna letna proizvodnja hmelja se giblje med 360 in 380 tonami suhega hmelja, pri čemer pridelujejo aromatski hmelj slovenskih sort Aurora, Styrian Golding in Bobek. Pri tem osnovno obdelavo na njivi, zaščito pred škodljivci in boleznimi opravljajo z najsodobnejšo tehnično opremo.”

Sledil je ogled Čebelarsko sadjarskega učnega center Na Fari na Prevaljah, ki na svojem območju povezuje čebelarje, skrbi za varstvo čebel pred boleznimi, za izobraževanje čebelarjev in podmladka. Pivčevo so na Prevaljah med drugim sprejeli podžupan občine Prevalje Boštjan Gorenšek, predsednik ČD Prevalje Rudi Vogel in direktorica razvojnega podjetja A.L.P. Peca Viktorija Barbič.

Čebelarsko sadjarski učni center Na Fari je postavljen, v mirnen in idiličen kotiček poleg farne cerkve Device Marije na jezeru. Obiskovalcem je na ogled tipični slovenski čebelnjak z učno sobo, nakladnimi in AŽ panji, panjskimi končnicami z otroškimi motivi in hotelom za žuželke. Ob čebelnjaku stoji kozolec, ki sprejme približno dvajset obiskovalcev.

Vsebino dopolnjuje sadovnjak, kjer so zasajena drevesa starih sadnih sort, ki služijo izobraževanju, pridelavi, negi, sajenju in obrezovanju sadnega drevja. V sklopu učnega centra je tudi cvetlično zeliščni vrt z dvaindvajsetimi gredami in več kot petdesetimi različnimi vrstami cvetic, zelišč in dišavnic. Velik poudarek je na medovitosti posameznih rastlin. Vsaka rastlina je opremljena s tablico, na kateri so predvsem botanični podatki: slovensko in latinsko ime, družina, čas cvetenja, barva cvetov in stopnja medovitosti. Na vrtu raste veliko rastlin na, katerih lahko čebele naberejo cvetni prah in medičino v obdobju pašne sezone.

Učni center je zgrajen s podporo Evropskega kmetijskega sklada za podporo podeželju. Projekt MED-O-VITA sofinancira Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014 – 2020.

Zadnji del obiska pa je Pivčeva namenila ogledu izletniške kmetije Kajžar na obrobju Mežice, kjer domuje tudi podžupan Občine Mežica Avgust Gerdej. Po obisku pa je dejala, da gre za kmetijo v deželi kralja Matjaža, ki gosta že ob prihodu navduši z lepim pogledom na mesto in goro Peco. Jedi še vedno pripravljajo po tradicionalnih receptih. Ajdovi žganci, štruklji, odojek iz krušne peči, suhomesnati izdelki … so le majhen del kulinarične ponudbe.”

“Hvala, da ste nam prikazali ta del naše lepe domovine,” pa je sklenila zapis objavljen na njenem Facebook profilu.

Preberite tudi: Janša: Koroška je v zadnjih letih napredovala, a ostajajo neizkoriščene priložnosti

Dogodki

Kmetijska ministrica v dostopu dr. Aleksandra Pivec je danes okviru vladnega obiska Koroške regije obiskala Hmeljarstvo Čas v Radljah ob Dravi in čebelarski center na Prevaljah ter kmetijo Kajžar v Mežici.