Search
Close this search box.

Pitna voda: Tako kakovostno vodo pijejo na Ravnah

Na spletni strani Občine Ravne na Koroškem je objavljeno poročilo o kakovosti pitne vode za leto 2020 na območju občine.

Upravljavec javnih sistemov oskrbe s pitno vodo na obočju Raven na Koroškem je JKP Ravne na Koroškem, ki nudi tehnično in strokovno pomoč pri zagotavljanju kakovosti pitne vode in skladno s Pravilnikom o pitni vodi izvaja nadzor nad izpolnjevanjem zahtev, ki jih mora izpolnjevati pitna voda z namenom varovanja zdravja ljudi.

Redno preskušanje vzorcev pitne vode se je v letu 2020 izvajalo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano.

Letno poročilo o kakovosti pitne vode predstavlja pregled rezultatov preskušanj pitne vode na oskrbovalnih območjih. Temeljno vodilo pri oskrbi s pitno vodo je zagotavljanje zadostne količine zdravstveno ustrezne pitne vode vsem uporabnikom, ki so priključeni na javne vodovode.

Na območju občine Ravne na Koroškem se za 9201 uporabnikov voda dobavlja iz 3 sistemov za oskrbo s pitno vodo: VS ŠUMC, VS Kotlje-Ravne in VS Strojna.

Glede na rezultate preskusov vzorcev vode, je bila pitna voda na območju občine Ravne na Koroškem v letu 2020 dobre kakovosti. Mikrobiološko neskladna sta bila 2 od skupno 42 vzorcev Skladnost pitne vode je bila dosežena v 95,3% vzorcev.

Razlog neskladnosti je bil v obeh primerih prisotnost koliformnih bakterij, enterokokov in bakterij Escherichia coli. E.coli in enterokoki so bakterije, ki so prisotne v blatu ljudi in živali. Njihova prisotnost zanesljivo dokazuje fekalno onesnaženje. Po Pravilniku o pitni vodi so bakterije Escherichia coli in enterokoki uvrščene v Prilogo I, del A, med mikrobiološke parametre Mejna vrednost za omenjene mikroorganizme v pitni vodi je 0/100 ml.
Razlog mikrobiološke neskladnosti je bil odpravljen nemudoma, tako da tveganja za zdravje uporabnikov ni bilo.

Celotno poročilo najdete tudi na spletni strani Občine Ravne na Koroškem.

Vir: Občina Ravne na Koroškem

Dogodki

Na spletni strani Občine Ravne na Koroškem je objavljeno poročilo o kakovosti pitne vode za leto 2020 na območju občine.