Search
Close this search box.

Pitna voda: Kako kakovostno pitno vodo pijejo na Prevaljah?

Pri Javno komunalnem podjetju LOG so pripravili poročilo o tem, kako kakovostna je pitna voda na Prevaljah za leto 2023.

Na območju občine Prevalje se za 5326 uporabnikov voda dobavlja iz 4 javnih sistemov za oskrbo s pitno vodo, in sicer VS Šumc, VS Leše, VS Šentanel in VS Stražišče, je razvidno iz poročila.

Upravljavec javnih sistemov oskrbe s pitno vodo na območju občine Prevalje je JKP Log. Tehnično in strokovno pomoč pri zagotavljanju kakovosti pitne vode jim nudi JKP Ravne na Koroškem, ki skladno s Pravilnikom o pitni vodi izvaja notranji nadzor pitne vode. Namen notranjega nadzora je spremljanje različnih parametrov z namenom varovanja zdravja ljudi. 

Redno preskušanje vzorcev pitne vode se je v letu 2023 izvajalo v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, na lokaciji Prvomajska 1, Maribor.

Skupno je bilo v letu 2023 odvzetih 41 vzorcev na mikrobiološka preskušanja, 6 na osnovna fizikalno-kemijska preskušanja, v 4ih vzorcih pa se je dodatno določala vsebnost trihalometanov-stranskih produktov dezinfekcije.

Neskladnost se je nanašala na mikrobiološki parameter koliformne bakterije. Neskladnost vzorcev pitne vode sovpada z obsežnimi poplavami na območju Mežiške Doline.

Celotno poročilo najdete TUKAJ.

Vir: JPK LOG

Pri Javno komunalnem podjetju LOG so pripravili poročilo o tem, kako kakovostna je pitna voda na Prevaljah za leto 2023.