Search
Close this search box.

Petek prinaša sneg do nižin, močno sneženje bo oviralo promet, vmes bo tudi deževalo (FOTO)

Petek prinaša pestro vremensko dogajanje. Marsikje bo obilno snežilo, a tudi brez dežja ne bo šlo, napovedujejo na Neurje.si

Po četrtkovem naletavanju snežink, ki so v številne predele po Sloveniji prinesle nekaj prijetnega zimskega vzdušja, nas čaka pestro petkovo vremensko dogajanje, napovedujejo na spletni strani Neurje.si. Po mrzlem četrtku bo, po napovedih spletnega portala Neurje.si, pred prihodom vremenske fronte in poglobitvijo ciklona, zapihal veter jugozahodne smeri, ki bo nad naše kraje prinesel malenkost toplejši zrak.

Nad severozahodno Evropo je ciklonsko območje. Vremenska fronta se hitro približuje Alpam in bo jutri zvečer dosegla tudi naše kraje. Nad severno Italijo bo nastalo ciklonsko območje, ki se bo jutri popoldne pomaknilo nad severni Jadran in nad našimi kraji poskrbelo za izdatnejšo količino padavin. Sprva bo nad našimi kraji pihal veter južne smeri, ob pomiku ciklona proti vzhodu pa bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem burja. Zaradi vpliva lune in globokega ciklonskega območja nad Jadranom bo povišano tudi plimovanje morja.

Višina snežne odeje odvisna od številnih dejavnikov, poudarjajo na Neurje.si

V noči na petek bo rahlo sneženje povsod po državi postopno ponehalo. Oblačnost se bo zjutraj in del dopoldneva, predvsem v severni in vzhodni Sloveniji, občasno trgala. Ponekod bo zapihal veter južne ali jugozahodne smeri. Dopoldan se bo od jugozahoda oblačnost postopno ponovno zgostila. V zahodni Sloveniji se bodo hitro začele pojavljati manjše padavine, ki se bodo čez dan razširile tudi nad večji del osrednje in deloma severne Slovenije. Po nižinah Primorske, južnega dela Notranjske in Dolenjske bo deževalo, drugod deloma deževalo, deloma snežilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do -6, najvišje dnevne pa od 0 do 5 °C. 

Popoldan in zvečer se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo. Zaradi prehoda hladne fronte bo zapihal severovzhodni veter, na Primorskem burja. Dež bo tudi v južni in vzhodni Sloveniji do večera postopno povsod prešel v sneg. V prvem delu noči na soboto bo oblačno s sneženjem. Ponekod bo močno snežilo. V drugem delu noči bodo padavine od zahoda postopno ponehale. Oblačnost se bo v soboto zjutraj že trgala.

Močno sneženje bo oviralo promet

Ponekod po Sloveniji bo v petek močno snežilo. Največ težav gre pričakovati v večernem času, ko bodo padavine najmočnejše. Meja sneženja pa se bo tudi v krajih, kjer bo prej deževalo, večinoma spustila do nižin. Lokalno lahko v razmeroma kratkem času zapade večja količina snega, zato bo lahko pluženje cest ponekod oteženo. Na ceste se nikar ne odpravite brez ustrezne zimske opreme, opozarjajo na spletni strani Neurje.si.

Višina snežne odeje odvisna od številnih dejavnikov

Pred prihodom hladne fronte bo pihal veter jugozahodne smeri, ki bo nad naše kraje prinesel nekoliko toplejši zrak. Višina ničte izoterme se bo v jugozahodni, južni in vzhodni Sloveniji čez dan dvignila nekje na 800 do 1200 m nadmorske višine. Nad Slovenijo se bo vzpostavil t. i. “klin hladnega zraka”, ki je nad Slovenijo značilen ob podobnih mejnih situacijah, ko govorimo o sneženju. V takem primeru je težko določiti natančno mejo, kje bo snežilo in kje deževalo, pojasnjujejo na spletni strani Neurje.si.

Zvečer se bo ob prihodu hladne fronte v višinah ponovno nekoliko ohladilo, verjetno ravno prav, da bo tudi drugod dež večinoma prešel v sneg. Po nižinah se bodo dnevne temperature gibale med 0 in 5 °C. Ponekod bodo o agregatnem stanju padavin odločale malenkosti v temperaturi zraka, zato je napovedovanje vremena za petkovo situacijo še posebej oteženo.

Po nižinah bo sneg v petek večinoma moker. O tem bodo prav tako odločale malenkosti v temperaturi zraka po vertikalnem preseku do okoli 1000 m nadmorske višine.  Na manjše razlike v temperaturi zraka vpliva tudi intenziteta padavin. Ob močnejši intenziteti padavin je meja sneženja načeloma nižje kot ob šibkejših padavinah, sneg pa se hitreje oprime podlage. Več o tem si lahko preberete na strani, kjer objavljajo napovedi višine novozapadlega snega.

Sneg se ne bo dolgo obdržal

Po petkovem sneženju bodo zapihali vetrovi zahodnih smeri. Temperature bodo v prihodnjih dneh iz dneva v dan višje. V prihodnjem tednu nas čakajo za december precej visoke temperature. Te se bodo ponekod dvignile tudi do okrog 15 °C. Visoke bodo tudi jutranje temperature. Sneg bo tako že čez vikend postopno skopnel.

Besedilo: Neurje.si