Search
Close this search box.

Petarde in psi: “Ob pokih moramo psa pustiti pri miru”

Med ljudmi veje prijetno praznično vzdušje, žal pa to praznično vzdušje našim kosmatincem ni nujno tako simpatično. Prav nasprotno, velikokrat so prazniki zaradi pokanja in svetlobnih učinkov za pse presneto stresni.

Po nekaterih ocenah je približno 30 odstotkov strahu pri živali prirojenega, večina pa je pridobljenega. Ocenjujejo, da psi slišijo štirikrat bolje kot ljudje, pri tem pa imajo tudi zelo gibljive uhlje, ki jih lahko natančno usmerijo k izvoru zvoka. Zato je glasno in nepredvidljivo pokanje zanje ne le zelo neprijetno, mnogim vzbuja tudi hud strah, ta pa spremeni njihovo vedenje.

Uporaba pirotehnike se iz leta v leto sicer zmanjšuje, a je še vedno zelo prisotna. Omejena je na dneve med božičem in novim letom, a pokanju se žal kljub temu ne moremo izogniti.  Strah, ki ga ima pes pred pokanjem pogosto privede do pobegov. Najbolj uporaben nasvet, ki ga dajejo strokovnjaki, da skrbniki pse ob pokih pustijo pri miru. To je namreč edini način, da jim sporočimo, da se ni zgodilo nič hudega. Zelo pomembno je tudi to, da pes v obdobju pokanja, če je le mogoče, ni sam v stanovanju. To pa velja posebej za silvestrski večer.

Najbolj uporaben nasvet, ki ga dajejo strokovnjaki, da skrbniki pse ob pokih pustijo pri miru.

KAKO OMEJITI STRAH PRI PSU:

  • Psi morajo biti zunaj vedno na povodcu, saj lahko zaradi poka postanejo panični in zbežijo ter se ne znajo več vrniti nazaj, lastnikovih klicev pa zaradi afekta ne slišijo.
  • Na sprehod s psom se vselej odpravimo preden se bo glavno rajanje začelo in nikakor ne sredi viška hrupnega dogajanja. Psa tako ven peljemo zelo zgodaj zjutraj, zgodaj popoldne ali pa zelo pozno zvečer. Kdaj je okrog nas največ pokanja, najbolje vemo sami, zato je dobro, da na podlagi tega izberemo najmirnejši čas.
  • Pomirjevala smemo dajati psu le po posvetu z veterinarjem in le sredstva, ki jih veterinar priporoča.
  • Plašnega in občutljivega psa ne smemo nikoli kaznovati, saj bi s tem njegov strah le še povečali. Med napadom strahu psa tudi ne smemo tolažiti, niti ga ne skušamo umiriti.
  • Ko pes, sicer močno preplašen, med zunanjim truščem mirno leži, mu kot nagrado ponudimo priboljšek, hkrati pa bo le-ta v živali prebudil pomiritveni občutek ugodja. Psa lahko med največjim živ-žavom zamotimo tudi z igro.
  • V dnevih, ko ljudje spuščajo največ pirotehničnih sredstev, damo psičku šele pozno popoldne obrok, razdeljen na dva dela. Obrok naj bo bogat z beljakovinami, približno uro pozneje pa mu damo še en manjši obrok, v katerem naj prevladujejo ogljikovi hidrati. Takšna oblika hranjenja pomirjujoče vpliva na psa. Za pse, ki so nagnjeni k driski, takega obroka ne priporočajo, dobijo naj hrano, kot jo uživajo ponavadi.
  • Ko je pes sam v hiši, moramo paziti, da bo v prostoru, od koder ne bo mogel pobegniti. Še najbolje pa je, da v dneh, ko hudo poka, nikoli ni sam. Če bo kuža v hiši sam, je pomembno, da je navajen prostora. Okna moramo zatemniti, da pes ne bo videl bliskov oziroma svetlobe, ki jo oddajajo pirotehnična sredstva. V prostoru naj ima kuža tudi svoje ležišče oziroma odejo, pa tudi najljubše igračke.
  • Psu, ki živi v hiši pa lahko pomagamo tako, da spustimo rolete, prijeten zvok televizije ali radijskega sprejemnika, ki ga je sicer vajen, pa nekoliko ojačamo.
  • Zaradi pokanja petard ne smemo uporabiti zamaškov, ki jih ponujajo nekatere trgovine za živali. Spričo zelo razvitega pasjega sluha ti zamaški niso zelo učinkoviti, hkrati pa utegnejo postati nevarni. Pasji sluhovod je namreč razmeroma dolg in če bomo zamašek potisnili pregloboko, bomo potrebovali veterinarjevo pomoč, saj ga brez posebne prijemalke ne bomo mogli izvleči. Zamaški v uhljih pse ponavadi tudi zelo motijo, zato otresajo z glavo, tujek skušajo odstraniti tudi s tačkami, tako da se lahko celo poškodujejo z ostrimi kremplji. Zaradi močnega otresanja z glavo pa se na uhlju lahko pojavi hematom.

VIR: Pes moj prijatelj

Dogodki