Search
Close this search box.

Pes in zaščita pred soncem

Občutljive kože, ki jo moramo zaščititi pred soncem, nimamo le ljudje, temveč je potrebno pred soncem ustrezno zaščititi tudi naše štirinožne prijatelje. Čeprav pse varuje dlaka pa mnogi psi radi poležavajo na soncu tudi takrat, ko najbolj pripeka, zato je zaščita pred toplimi poletnimi sončnimi žarki nujna.

Pri zelo močnem soncu je potrebno pri psih zaščititi posebej izpostavljene predele kot so smrček, konice uhljev in spodnji del trebuha. Štirinožci, ki imajo dolgo in gosto dlako, niso tako občutljivi na sončne žarke kot tisti, ki imajo bolj kratko, redko in svetlo dlako.

Zaščititi je potrebno tudi pse, ki radi ležijo na hrbtu in imajo proti soncu obrnjen spodnji del trebuha, ki je ponavadi skoraj brez dlake. Za zaščito pasje kože lahko uporabite tako imenovano cinkovo vitaminsko kremo, ali pa kremo za sončenje, ki je namenjena zaščiti ljudi. Takšna krema naj ne bo odišavljena, zaščitni faktor pa naj bo najmanj 20.

Če se zgodi, da psa opeče sonce moramo prizadeti predel na koži najprej ohladiti s sterilno tkanino, nato pa ga premazati z mastno kremo. S tem preprečimo, da bi se koža izsušila, pa tudi, da bi se pes praskal. Če pa kosmatinec zaradi opekline kaže bolečine, ga srbi in če se začne opeklina “solziti”, je potrebna pomoč veterinarja. Na opekline pa nikakor ne smemo dajati ledu.

VIR: Pes moj prijatelj