Search
Close this search box.

Peljimo jih na morje: Ob zaključku letošnje akcije se začenja nova

V 12 letih so s pomočjo donatorjev zbrali sredstva v skupni višini 1.539.742 evrov ter na Debeli Rtič pripeljali več kot 3500 otrok in skoraj 1800 starostnikov

V Mladinskem zdravilišču in letovišču Rdečega križa Slovenije Debeli Rtič je potekala novinarska konferenca, s katero so organizatorji simbolično zaključili poletno sezono letovanj in oznanili začetek zbiranja sredstev za akcijo Peljimo jih na morje 2020/21.

Aktualni socialni položaj Slovencev, omenjeno akcijo in pomen letovanja ob morju so orisali mag. Vesna Mikuž, predsednica Rdečega Križa Slovenije, mag. Ana Žerjal, vodja Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli Rtič, Miha Olovec, organizator pedagoške in animacijske dejavnosti v letovišču, govorcem pa sta se pridružila tudi Jože Potrebuješ in Jernej Tozon, iz popularne in legendarne skupine Čuki, ki je z veseljem prevzela ambasadorsko poslanstvo v dobrodelni akciji za prihodnje leto.

Z nacionalno dobrodelno akcijo Peljimo jih na morje so na Rdečem križu Slovenije začeli leta 2008 in do danes zbrali 1.539.742 evrov. Dragocena donatorska sredstva, ki so jih prispevala slovenska podjetja, društva in številni posamezniki, so omogočila brezplačno letovanje za več kot 3503 otroke in 1768 starostnikov, mnogi med njimi so prvič v življenju videli morje.

Otroci iz socialno šibkejših okolij tako lahko preživijo ob morju vse šolske počitnice, starostnike, ki zaradi nizkih pokojnin o počitnicah na morju ne upajo niti sanjati, pa na Debeli Rtič povabijo v spomladi in v jeseni. Dobrodelna akcija Peljimo jih na morje je edina v Sloveniji, ki poskrbi tudi za počitnice starejših.

V Rdečem križu Slovenije v novo akcijo zbiranja sredstev letos stopajo še bolj odločno, saj je pandemija covida-19 še poglobila stiske družin, ki so pomoč potrebovale že prej, mnogi so se v stiski znašli zdaj, ker so starši v tem času izgubili službo.

»Težko si je predstavljati, kako dane, objektivno pogojene razmere, negativno vplivajo na socialni položaj posameznih ranljivih skupin prebivalstva. V Rdečem križu Slovenije po svojih močeh prispevamo, da bi vsi prebivalci Slovenije živeli varno, zdravo, dostojanstveno in imeli priložnost za uspeh. Smo del gibanja, ki si prizadeva za svet, v katerem bodo vsi ljudje socialno vključeni. Na osnovi izkušenj iz pretekle gospodarske krize pa vemo, da se je socialni položaj nekaterih v zadnjih nekaj mesecih že spremenil, večje spremembe pa se bodo gotovo pokazale v prihodnjih tednih. Zagotovo se bodo najbolj ranljivi najprej znašli na pragu revščine in socialne izključenosti. To so prav otroci, upokojenci, brezdomci, osebe z mednarodno zaščito, samozaposleni, občasni delavci … Bolj kot kadar koli cenimo zdravje in se začenjamo zavedati pomena dobro delujočega imunskega sistema. Socialno ogroženim otrokom in ostarelim je zato še toliko bolj dragoceno tedensko brezplačno letovanje v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli Rtič. To bo mogoče uresničevati skozi vse leto, če bo le dovolj finančnih prispevkov donatorjev. Posameznikov in podjetij.« je na novinarski konferenci poudarila mag. Vesna Mikuž, predsednica Rdečega Križa Slovenije.

Letošnje leto je bilo za organizacijo letovanja za vse vključene in odgovorne precej velik izziv, a na srečo so bili ves čas vsi zdravi, tako otroci kot njihovi vzgojitelji, številni prostovoljci in drugo osebje.

Mag. Ana Žerjal, vodja Mladinskega zdravilišča in letovišča RKS Debeli Rtič, je o tem povedala: »Tako kot vsako leto, že več kot šest desetletij, smo se tudi letos dobro pripravili na vsa letovanja in si želimo, da bi jih do konca izpeljali, kot smo jih načrtovali. Otroci pri nas dobijo priložnost sprostitve, sprejetosti in povezanosti s sovrstniki. Skrb za zdravje in pravilna higiena rok sta bila del letovanj v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli Rtič že pred pandemijo. V mladinskih domovih, kjer letujejo otroci, so že veliko let nameščeni letaki z navodili o pravilni higieni rok, na voljo so razkužila …, seveda pa smo pripravili še dodatne ukrepe za varovanje zdravja vseh otrok, varuhov in osebja zdravilišča in letovišča.”

“Za izvajanje letovanj v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli rtič smo na osnovi priporočil za preprečevanje širjenja covida-19 pripravili poseben protokol, kjer so poleg higiene rok in kašlja upoštevana vsa higienska priporočila NIJZ pri izvajanju turistično-gostinske dejavnosti za preprečevanje širjenja okužbe in za bazenska kopališča ter kopalno vodo v bazenih. Letujejo lahko le zdravi otroci in spremljevalci, brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal, kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj in tisti, ki  v zadnjih 14 dneh niso bili v kontaktu z osebo z znaki covid-19.

Jernej Tozon, glavni pevec Čukov, je zapel tudi za vzgojitelje in prostovoljce na Debelem Rtiču.

Ne le za potrebne zdravstvene ukrepe, v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli Rtič, so poskrbeli tudi za dejavnosti, ki bi otrokom omogočili čim bolj prijetne, sproščene in dinamične počitnice.

»Poleg morske vode in zdravilne mikroklime sta otrokom letos na voljo dve novi igrišči. Vse to smo pripravili za trenutke sproščenega uživanja v otroštvu, da bi se vsi počutili sprejeti in doživljali svoje osebne zmage. Mnogi doživijo eno svojih večjih osebnih zmag, ko se na počitniškem plavalnem tečaju naučijo plavati. Med tematskimi dnevi odkrivajo svoje potenciale in razvijajo talente, spoznajo bližnjo okolico, značilnosti čudovite flore in favne zdravilišča, se kopajo in preizkušajo v različnih športnih igrah, med drugim v nogometu, odbojki in plavanju, ob večerih igrajo družabne igre, plešejo v maskah, gledajo gledališko ali kinopredstavo … Dobro usposobljeni varuhi in 24-urna medicinska oskrba so tista dodana vrednost naših letovanj, ki zagotavlja, da pri nas otroci počitnice preživijo ne le brezskrbno, temveč tudi varno,« je poudaril Miha Olovec, vodja pedagoških programov v letovišču.

Med otroci iz t. i. socialnega letovanja je vsako leto vsaj 20 odstotkov neplavalcev. Vaditeljem v Mladinskem zdravilišču in letovišču RKS Debeli Rtič uspe, da jih na koncu 80 odstotkov splava. Lani je bila na letovanju tudi 78-letna gospa, ki je prvič videla morje in na Debelem Rtiču tudi splavala. Vse to je omogočila dobrodelna akcija Peljimo jih na morje, ki poteka že 12 let. V  56 območnih združenjih RKS po vsej državi  številni prostovoljci zelo dobro poznajo potrebe v svojem okolju in v sodelovanju s strokovnimi službami  pridejo v stik z otroci, ki takšna letovanja nujno potrebujejo in z njihovimi starši.

Na današnji novinarski konferenci na Debelem Rtiču so se otroci simbolično poslovili od letošnjih poletnih počitnic, predstavniki Rdečega križa Slovenije pa so uradno odprli zbiranje sredstev v dobrodelni akciji Peljimo jih na morje za letovanja v letu 2021.

Letošnja akcija je še v nečem prav posebna. Pri zbiranju sredstev bodo kot ambasadorji in donatorji pomagali člani popularne in legendarne glasbene skupine Čuki, kar je zelo navdušilo otroke. Kako tudi ne, saj je njihova uspešnica iz leta 2006 Mi gremo pa na morje že skoraj ponarodela in so jo prepevale že generacije otrok, ko so se peljale proti morju.

Vodja Čukov Jože Potrebuješ je ob tem povedal: »Počaščeni smo, da bomo po svojih najboljših močeh lahko pomagali socialno ogroženim otrokom. Čuki se zavedamo, da je zaradi vse večjih stisk njihovih staršev takih iz meseca v mesec več. Tudi sicer se pogosto odzovemo na povabila k sodelovanju na različnih dobrodelnih prireditvah, tudi na Debelem Rtiču smo že večkrat igrali za otroke. Veseli bomo, če bo z našo pomočjo še več otrok in starejših prihodnje leto lahko šlo na morje.« 

Jernej Tozon, glavni pevec Čukov pa je dodal: »Ker sem nekaj časa delal v vrtcu, vem, kaj počitnice na morju otrokom pomenijo. Domov pridejo polni prijetnih spominov, ki jih potem še mesece in mesece delijo s svojimi vzgojitelji in vrstniki. Pri nas bi moral imeti vsak otrok, ne glede na socialni položaj njegovih staršev, pravico do takšnih spominov, zato bi bilo prav, da jim vsi po najboljših močeh pomagamo. Radi bi zbrali dovolj sredstev, da prihodnje leto nihče od njih ne bo prikrajšan za počitnice na morju.«

Dobrodelna akcija RKS Peljimo jih na morje za leto 2020/21 je odprta! Naj bo njeno 13. leto srečno.

Prispevate lahko z nakazilom na: TRR SI56 03100-1234567891, BIC banke: SKBADSI2X, sklic SI00-96830. Koda namena: CHAR. Prejemnik: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana. Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T2 lahko darujete tudi s poslanim SMS na 1919 z besedo MORJE (prispevate 1 evro) ali besedo MORJE5 (prispevate 5 evrov).

Besedilo: RKS

Dogodki

V 12 letih so s pomočjo donatorjev zbrali sredstva v skupni višini 1.539.742 evrov ter na Debeli Rtič pripeljali več kot 3500 otrok in skoraj 1800 starostnikov