Search
Close this search box.

Pediatri opozarjajo, da vseh otrok ne bo mogoče testirati

V karanteni je vse več otrok, pediatri pa ob tem opozarjajo, da prihajajo jesenski in zimski meseci, ko bo vedno več otrok z znaki, podobnimi simptomom covida-19. Vseh pa ne bo mogoče testirati. Hkrati pa vlado skrbijo tudi okužbe, vnesene iz Avstrije.

O tem, da se okužbe z novim koronavirusom vse bolj širijo po slovenskih vrtcih in šolah smo danes že poročali TUKAJ. Po najnovejših informacijah pa je po potrjeni okužbi v karanteni tudi en oddelek Gimnazije Franceta Prešerna v Kranju. Kot so za STA povedali na gimnaziji, so okužbo na novi koronavirus potrdili pri enem od dijakov, zato je njegov oddelek po navodilih NIJZ skupaj z razredničarko in nadomestno razredničarko, ki sta bili v razredu 1. in 2. septembra, v karanteni. Pouk bo zanje prihodnja dva tedna potekal na daljavo.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je po današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta ocenil, da številke o novih okužbah zadnje dni nekoliko nihajo, deloma so tudi odsev dogajanja v sosednjih državah, ki močno vpliva tudi na stanje pri nas. Izpostavil je, da se z nekoliko slabšimi številkami spopadajo v Avstriji in Italiji, zelo slabi so podatki s Hrvaške.

Iz Hrvaške je bilo do zdaj vnesenih več kot 200 okužb, trenutno pa se vlada precej ukvarja z Avstrijo, od koder je bilo v Slovenijo vnesenih 12 okužb. Kacin je ob tem dejal, da bo o tem, ali bo šla Avstrija na rumeni seznam, odločala vlada. Pogovori o tem bodo tekli že v ponedeljek.

VIDEO: Vladni govorec, Jelko Kacin je na novinarski konferenci predstavil aktualne podatke o epidemiološki sliki v Sloveniji in sosednjih državah. Avtor posnetka: Urad vlade za komuniciranje

“Pri nas smo lahko kljub vsemu zadovoljni, ne gre za eksponentno rast, čas podvojevanja števila okuženih je dolg. A situacija je toliko resna, da moramo res spoštovati sprejete ukrepe,” pa je dodal Gantar. Težko si predstavljam, da bi posegali po podobnih ukrepih kot spomladi in upam, da tega ne bo. Tudi prepričan sem, da v primeru upoštevanja navodil to niti ne bo potrebno,” je še dejal.

Kar se tiče šol in vrtcev, kjer so že v prvem tednu pouka karanteno odredili za več razredov na različnih šolah po državi, je Gantar izpostavil, da prav izbrani način organizacije dela omogoča zapiranje samo posameznih oddelkov.

TV Slovenija pa je poročala, da pediatri opozarjajo, da bo jeseni in pozimi še bistveno več otrok z znaki, podobnimi simptomom covida-19. Kot je za omenjeno televizijo dejal pediater Denis Baš, bomo imeli kar naenkrat ogromno otrok, ki jih bo treba testirat in bojijo se, da sistem tega enostavno ne bo zmogel.

“Verjetno vseh vrtčevskih otrok ne bomo mogli testirat, vsakega, ki bo samo posmrkal,” je dejal Baš. Pediatri bodo tako po poročanju TV Slovenija predlagali prevetritev smernic za testiranje najmlajših otrok. Odločitev bodo sprejeli prihodnji teden v sodelovanju z infektologi, epidemiologi in ministrstvom za zdravje.

Vir: www.gov.si, STA, RTV

Dogodki

V karanteni je vse več otrok, pediatri pa ob tem opozarjajo, da prihajajo jesenski in zimski meseci, ko bo vedno več otrok z znaki, podobnimi simptomom covida-19. Vseh pa ne bo mogoče testirati. Hkrati pa vlado skrbijo tudi okužbe, vnesene iz Avstrije.