Pečjak: Ob neupoštevanju ukrepov bo policija stroki predlagala ponovno zaostrovanje

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je bilo v zadnjih treh tednih s strani policije opravljenih več kot 45.000 nadzorov, izdanih je bilo skoraj 1.200 glob, večinoma zaradi neuporabe mask in nedovoljenega prehajanja občin. Največ ukrepov je bilo izdanih na območju Policijske uprave Ljubljana in Celje. Zaradi povečanega števila kršitev na priljubljenih turističnih točkah pretekli vikend, bodo policisti nadzor opravljali tudi ta konec tedna. Pečjak je pri tem opozoril, da če se bo ta konec tedna izkazal kot slab, bodo s strani policije zdravstveni stroki predlagali, da se prehajanje občin v isti regiji za namen rekreacije ponovno omeji.

Pečjak je pojasnil, da so policisti v zadnjih treh tednih ob svojih rednih nalogah opravili tudi nadzore na 45.132 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov, kar znaša dnevno povprečno 2.150 nadzorov. Nekatere nadzore so opravili tudi na podlagi 214 sprejetih prijava o domnevnih kršitvah odlokov s strani občanov. Glede na podatke prijav s strani občanov, je po njegovih navedbah število klicev od praznikov dalje bistveno manjše, povečujejo se samo ob vikendih.

FOTO: Vlada RS

Policisti so izrekli 2.988 ukrepov, od tega 1.773 opozoril in izdali 1.198 plačilnih nalogov ter hitrih postopkov. Kot je pojasnil Pečjak gre v večini primerov za kršitve odloka o prehajanju meje ali odloka o omejitvi gibanja, se pravi omejitve združevanja, gibanja v nočnem času, prehajanje občin oziroma statističnih regij ali nošenja mask. V štirih primerih so izvedli prekrškovni postopek za kršitev zaradi neupoštevanja zakonitega ukrepanja policistov, v 13 kršitvah so obvestili tudi zdravstveni inšpektorat, saj je šlo za kršitve izven njihove pristojnosti.

Po pojasnilih namestnika generalnega direktorja policije policisti v primeri manjših kršitev praviloma izrečejo opozorilo, v kolikor pa ta ukrep ne doseže svojega namena pa je policist primoran izvesti tudi represivne ukrepe.

FOTO: Vlada RS

Pečjak je pri tem pojasnil, da se je število kršitev zmanjševalo na silvestrovo in na novoletni dan, nato pa se je zopet povečevalo. Pri tem je bilo daleč največ kršitev preteklo soboto, ko so zaradi lepega vremena zaznali več kršitev prehajanja statističnih regij na območju Gorenjske.

Preberite še: Lepo vreme v naravo zvabilo množice izletnikov, reševalci pomagali poškodovanim pri aktivnostih na snegu, Po sobotnem velikem obisku priljubljenih točk policisti tudi danes v nadzor

Namestnik je ob tem pojasnil, da odlok o omejitvi gibanja res dovoljuje, da lahko posameznik ali osebe iz istega gospodinjstva prehaja med občinami meje znotraj svoje statistične regije za namen izvajanja individualne športne aktivnosti ali gibanja v naravnem okolju. A kot je opozoril je pri potrebno upoštevati priporočila NIJZ. Pečjak je pozval vse državljane, da se ne odpravljajte na priljubljene turistične točke in raje izberite manj oblegane destinacije. Svoja vozila parkirajte samo na označenih parkirnih mestih, da ne ovirate poti za intervencijska vozila, dela domačinov …

Policija bo tudi ta konec tedna na območju celotne države izvajala poostrene nadzore prometa, pri tem pa bodo preverjali tudi spoštovanje sprejetih odlokov za preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni. Če bodo ponovno zaznali večje število kršitev, bodo po besedah Pečjaka s strani policije zdravstveni stroki predlagali, da se tovrstna izjema (prehajanje meje za namene rekreacije) omeji. “Verjamem, da to ne bo potrebno, da smo skupaj zmožni pokazati in dokazati, da zmoremo upoštevati ukrepe, ki so namenjeni zmanjševanju širjenja okužb,” je ob tem povedal Pečjak.

FOTO: Vlada RS

Po posameznih policijskih upravah je bilo največ ukrepov izdano na območju Policijske uprave Ljubljana, kjer so izdali 604 opozorila in 374 predlogov in na območju Policijske uprave Celje, kjer so izdali 526 opozoril in 176 predlogov.

FOTO: Vlada RS

V času od 24. decembra 2020 do 13. januarja 2021 je policija na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah osebam izdala 38.990 potrdil o napotitvi v karanteno na domu. 17.811 potrdil o napotitvi v karanteno na domu so po opravljenem hitrem testu preklicali, je pojasnil Pečjak.

Glede na mejo prečkanja pa so največ napotitev karanten na domu izdali na meji s Hrvaško (19.159), Avstrijo (1.078), Italijo (204) in Madžarsko (234). Še 223 napotitve v karanteno na domu pa so bile izdane potnikom, ki so prispeli na letališče Jože Pučnik, je še pojasnil namestnik generalnega direktorja policije.

Glede na države prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu izročeno za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine (12.407), Kosova (3.154), Severne Makedonije (1.696), Hrvaške (945), Srbije (880) in Nemčije (554).

Naroči se
Obvestilo o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun