Pečan: V prihodnjem tednu se bodo učitelji pripravljali na delo na daljavo

V združenju ravnateljev odločitev vlade, ki je učencem osnovnih šol za en teden podaljšala jesenske počitnice, zelo pozdravljajo. V okrožnici ministrstva pa piše, naj se v tem času šole oziroma učitelji pripravijo na delo na daljavo, je za STA povedal predsednik združenja Gregor Pečan.
šola, klopi prazne

Vlada je danes na dopisni seji sklenila, da bodo vrtci tudi v prihodnjem tednu delovali omejeno, v srednjih šolah in fakultetah bo pouk potekal na daljavo, za osnovnošolce pa se počitnice podaljšujejo še za en teden.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Pečan je za STA povedal, da so danes tudi dobili okrožnico ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, in sicer, da se počitnice podaljšujejo in da se v tem času šole oziroma učitelji pripravijo na delo na daljavo.

Vem, da na šolah, kjer smo se že srečali ali pa se še srečujemo s poročili naših zaposlenih, da so pozitivni na test koronavirusa, to odločitev vlade zelo pozdravljamo. Po drugi strani pa na tistih šolah, kjer te izkušnje še nimajo, niso preveč zadovoljni s podaljšanjem počitnic, je dodal Pečan.

Ob tem je pojasnil bistveno razliko med delom na daljavo in počitnicami: pri delu na daljavo morajo starši učencem, ki so na razredni stopnji, še zelo veliko pomagati, med počitnicami pa to ni potrebno.

Kot je opozoril, trenutne številke sicer kažejo, da je situacija zelo resna, saj je kar veliko šol, ki niti dela na daljavo ne morejo zagotoviti, ker imajo v bolniškem staležu preveč učiteljev, zlasti na razredni stopnji.

Predsednici Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al-Mansour pa se zdi odlično, da srednješolci nadaljujejo s poukom, čeprav na daljavo. Ob tem je izrazila upanje, da bodo čim prej prešli na model C, ko se dejansko vračajo v šole tisti, za katere bi ravnatelji presodili, da morajo obiskovati pouk.

“To so predvsem dijaki nižjega poklicnega izobraževanja, maturanti in dijaki zaključnih letnikov poklicnega izobraževanja, ki imajo pol leta pouk, pol leta pa prakso pri delodajalcih,” je pojasnila za STA.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.