Search
Close this search box.

PD Mozirje načrtuje obnovo pogorele Mozirske koče, pomagate lahko tudi vi

Upravni odbor Planinskega društva Mozirje je na petkovi seji začrtal prve korake za obnovitev Mozirske koče, priljubljene planinske postojanke, ki jo je popolnoma uničil požar, so sporočili. Sestanek s projektantko načrtujejo v ponedeljek, objavljena pa je tudi številka računa, na katerega lahko zainteresirani nakazujejo donacijska sredstva.

Naj spomnimo, da je koča, kljub hitremu posredovanju velikega števila gasilcev, popolnoma pogorela. Koča je bila v času nastanka požara prazna. Vzrok požara pa še ni znan. V prihodnjih dneh bodo člani PD Mozirje organizirali tudi delovno akcijo, da očistijo požarišče, snujejo pa že tudi načrte, kako naprej.

Podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen je na seji upravnega odbora opozoril, da bo verjetno težko v kratkem pridobiti še kakšno finančno pomoč za obnovo, saj še niso končani niti postopki obnove koč na Korošici in na Okrešlju. Se pa v kratkem obeta razpis za nepovratna sredstva za obnovo planinskih postojank, na katerem bi tudi lahko kandidirali. Podrobnosti razpisa naj bile znane v roku nekaj tednov, so njegove besede povzeli v sporočilu za javnosti.

Župan občine Mozirje Ivan Suhoveršnik je zagotovil, da bodo na občini aktivno pomagali pri pridobivanju vse potrebne dokumentacije in gradbenega dovoljenja, da bi društvo lahko kandidiralo na omenjenem razpisu. Preko štaba Civilne zaščite so zaprosili za pomoč v obliki kontejnerjev, ki bodo služili kot shramba za orodje ter bivalni objekt za potrebe izvajanja sanacijskih del na Golteh.

Na Spletni strani Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je navedeno, da bodo zabojnike na lokaciji pri Mozirski koči namestili v torek. Kot so navedli, sta pripadnika regijske enote civilne zaščite za delo s specialnimi delovnimi stroji Zahodno-štajerske regije včeraj prevzela dva zabojnika, in sicer v Logatcu in Državnem logističnem centru Roje ter ju prepeljala v regijski logistični center Zahodno-Štajerske regije v Celju. V soboto in nedeljo bodo uredili dovozno cesto v bližini pogorišča, v ponedeljek pa si bodo predstavniki Občine Mozirje, Planinskega društva Mozirje ter Zavoda za varstvo narave ogledali in določili lokacijo postavitve zabojnikov na Mozirski planini.

Tovornjaka z zabojniki civilne zaščite | Avtor Izpostava URSZR Celje

Na Golteh je v ponedeljek sklican sestanek, kjer bo prisotna tudi projektantka Darja Bezovnik Planovšek, ki je kot domačinka ponudila pomoč pri projektiranju novega objekta, urbanist, predstavnik Zavoda za varstvo narave in še nekaj drugih strokovnjakov, ki bi lahko pomagali pri čim hitrejši in kakovostno izvedeni obnovi, so napovedali. Zastavili so že tudi odbore, ki bodo skrbeli za odgovorno, transparentno in učinkovito delovanje pri postopkih za obnovo in pridobivanje sredstev.

Donacije za obnovo Mozirske koče sprejemajo na: Planinsko društvo Mozirje, V Savinjski gaj 4, 3330 Mozirje. TRR: SI56 0242 6001 3741 942 (račun je odprt pri NLB). Kot namen nakazila navedite “Donacija za Mozirsko kočo”.

Za financiranje obnove bodo zbirali finančna sredstva. objavljen pa je tudi obrazec, kjer lahko vsakdo ponudi kakršno koli drugo obliko pomoči, na primer materialno ali sodelovanje na delovnih akcijah. Več informacij, kako lahko pomagate, najdete TUKAJ.

Vir: PD Mozirje, STA, Občina Mozirje, www.gov.si

Dogodki

Upravni odbor Planinskega društva Mozirje je na petkovi seji začrtal prve korake za obnovitev Mozirske koče, priljubljene planinske postojanke, ki jo je popolnoma uničil požar, so sporočili. Sestanek s projektantko načrtujejo v ponedeljek, objavljena pa je tudi številka računa, na katerega lahko zainteresirani nakazujejo donacijska sredstva.