Pahor slavnostni govornik na slovesnem odprtju nove večnamenske dvorane Kienhofen na Muti (FOTO)

Danes je na Muti potekala svečana slovesnost ob odprtju nove večnamenske dvorane Kienhofen, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor.

Z ureditvijo velike dvorane za koncerte in druge prireditve so na Muti zaključili večletno obnovo graščine Kienhofen, skupno vredno okoli 2,3 milijona evrov z DDV. Občina je obnovo objekta v središču kraja, v katerem ima prostore tudi občinska uprava, financirala iz več virov. Finančno gledano je to drugi največji projekt v občini v zadnjih letih.

Zgradbo, ki se leta 1510 omenja kot plemiški dvorec in je danes zaščiten kulturni spomenik, je občina v okviru večletne obnove energetsko sanirala in temeljito obnovila. V stavbi imajo poleg občinske uprave prostore še knjižnica in društva, krajevni urad Upravne enote Radlje ob Dravi, v pritličju so na ogled zbirke kovaško-livarskega muzeja in etnoloških vsebin, medtem ko so nove prostore za gasilski muzej uredili v prizidku h graščini, kjer so hkrati uredili tudi dvigalo in večjo teraso.

Občina je za obnovo stavbe in nakup potrebne opreme sofinancerska sredstva pridobila na več različnih razpisih, velik del sredstev je prispevala tudi sama. Nazadnje je več kot 700.000 evrov stala ureditev sodobne dvorane v zgornjih prostorih graščine z vso potrebno opremo, odrom in pripadajočimi pomožnimi prostori za nastopajoče in obiskovalce.

“Dvorana bo omogočala najzahtevnejše kulturne, gledališke, glasbene prireditve,” je za STA dejal župan Občine Muta Mirko Vošner. Dodal je, da še vedno ostajajo neizkoriščeni kletni prostori graščine, ki so energetsko sanirani, odprte pa so možnosti nadaljnje revitalizacije in vsebin.

Rad bi se vam zahvalil, da ste me ob tej čudoviti priložnosti povabili medse. Zunaj so naju z županom pričakali prijazni ljudje, nova dvorana je polna in zdi se, da se za Koroško in njene ljudi odpira novo, lepo poglavje,« je v slavnostnem nagovoru ob odprtju dvorane dejal predsednik republike, ki je z včerajšnjim obiskom na Muti obiskal že 182. slovensko občino.

V nagovoru je izrazil veselje, da se občine povsod po Sloveniji, tako v urbanih središčih kot predvsem na podeželju, tako lepo razvijajo, ljudje pa živijo kakovostno življenje. »V desetih letih sem videl mnogo pridobitev, ta dvorana pa je posebna. V graščini, stari pol tisočletja, ste uredili nov kulturni hram in upam, da bo sijajno služil svojemu namenu,« je občankam in občanom zaželel predsednik Pahor in poudaril pomembno delo lokalne skupnosti in društev, ki skupaj z ljudmi gradijo skupnost.

Sklepni del slavnostnega nagovora je predsednik republike posvetil pomenu trdne in povezane narodne in državljanske skupnosti, da se bo lahko soočala z vprašanji sedanjosti in prihodnosti. »Slovenska skupnost, narodna in državljanska, ima veliko prihodnost,« je slavnostni nagovor sklenil predsednik Pahor in pozval, naj pazimo drug na drugega in se potrudimo najti tisto, kar nas povezuje, da bomo živeli v prostoru strpnosti in sožitja.


Umetniški program so za to priložnost pripravili učenke in učenci OŠ Muta, baritonist Matjaž Robavs s citrarjem Tomažem Plahutnikom ter komorni trio v sestavi dr. Karolina Šantl Zupan (flavta), Janez Podlesek (violina) in Mateja Hladnik (klavir).

Obnova graščine Kienhofen je, finančno gledano, drugi največji projekt v občini v zadnjih letih. Največji je ureditev oskrbe s pitno vodo, ki je bil samo za to občino ocenjen na okoli osem milijonov evrov, je pa sicer projekt vodooskrbe potekal v več občinah Zgornje Dravske doline.

Medtem Občina Muta načrtuje še gradnjo večnamenske dvorane na Gortini. Kot je povedal župan Vošner, si prebivalci tega naselja zanjo prizadevajo že vrsto let. Gradbeno dovoljenje so že pridobili, izbran je tudi že izvajalec gradbenih del, ki bo predvidoma še v tem mesecu uveden v delo.

Kdaj točno bi lahko bila večfazna gradnja objekta na Gortini zaključena, pa župan za zdaj še ne želi napovedovati. Okvirna vrednost naložbe je ocenjena na 350.000 evrov, zanjo je občina 55.000 evrov že pridobila pri Fundaciji za šport.

FOTOGALERIJA

Vir: STA, kabinet predsednika RS