Search
Close this search box.

Pahor si želi, da Slovenija ne bi bila predmet razprav v Evropskem parlamentu, zlasti ne o svobodi medijev

Predsednik republike Borut Pahor je v zvezi z današnjo razpravo v Evropskem parlamentu dejal, da si želi, da Slovenija ne bi bila predmet razprav v Evropskem parlamentu, zlasti ne o svobodi medijev. Pahor meni, da se mora politika kolikor je mogoče ali docela vzdržati komentiranja medijske krajine.

V Evropskem parlamentu je za danes popoldne na plenarnem zasedanju napovedana razprava o svobodi medijev v Sloveniji. Sprva načrtovano razpravo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem so namreč na pobudo evropskih socialdemokratov konec minulega tedna razširili tudi na Slovenijo.

VIDEO: Predsednik Borut Pahor o svobodi medijev

“Svoboda medijev je konstitutivnega pomena za demokratično življenje. Kot veste tudi iz mojih ravnanj, menim, da se mora politika kolikor je mogoče ali docela vzdržati komentiranja medijske krajine. Kolikor je poklicana, da ureja regulacijo skozi medijsko zakonodajo, takrat lahko o tem seveda tudi dolžno spregovori in to uredi, sicer pa naj se v uredniško in drugo politiko ne vmešava,” je ob robu današnjega obiska v Slovenj Gradcu na novinarsko vprašanje, kaj meni o današnji razpravi v Evropskem parlamentu in kaj meni o ocenah medijev, ki jih izreka predsednik vlade Janez Janša, dejal Pahor.

Spomnil je na že večkrat izrečeno, da si želi, da se spor s Slovensko tiskovno agencijo (STA) uredi. STA ima po njegovih besedah pomembno agencijsko poslanstvo. “In želim si, da bi bilo to čim prej urejeno v dobrobit vseh nas, nenazadnje smo prek STA obveščeni o pomembnih zadevah doma in v tujini,je dejal Pahor.

Želi si, da Slovenija ne bi bila predmet razprav v Evropskem parlamentu, zlasti ne o svobodi medijev. “Mislim, da si moramo vsi prizadevati za to, da zdaj osredotočimo – in to je bistvo mojega odgovora – našo pozornost na zadnji, finalni del soočenja s covidom-19, da se morda v tej zelo občutljivi fazi soočanja z njim manj ukvarjamo z nekaterimi stvarmi, ki niso bistveno nujne za urejeno življenje med krizo in zlasti po njej, da poiščemo med nami tisto, kar nas povezuje, in ne tisto, kar nas razdružuje,” je dejal Pahor.

Ob tem je Pahor še ocenil, da bi ob večji politični enotnosti, ob večjem sodelovanju morda še lažje in uspešneje ukrepali v soočenju s covidom-19. “Tukaj mislim predvsem na to, da neko splošno razpoloženje ni imuno za politične razdore, ki jih lahko ljudje opazujejo. Če bi tukaj politika uspela dati nekaj več v prid sodelovanja, bi se, se mi zdi, to zelo obrestovalo v nekem splošnem razpoloženju. Tudi avtoriteta sporočenih priporočil in ukrepov bi verjetno bila, tako si mislim, večja,” je dejal Pahor.

Dogodki

Predsednik republike Borut Pahor je v zvezi z današnjo razpravo v Evropskem parlamentu dejal, da si želi, da Slovenija ne bi bila predmet razprav v Evropskem parlamentu, zlasti ne o svobodi medijev. Pahor meni, da se mora politika kolikor je mogoče ali docela vzdržati komentiranja medijske krajine.