Pahor na slovesnosti Leka: Novartis je v Sloveniji velikan

Farmacevtska družba Lek je danes na slovesnosti v Vitanju obeležila 75. obletnico ustanovitve Leka, 25. obletnico delovanja Novartisa in 15. obletnico od odobritve prvega podobnega biološkega zdravila na svetu. Slovesni nagovor je imel predsednik države Borut Pahor, ki je poudaril, da je Novartis, katerega del je Lek, v Sloveniji velikan.

“Vse, kar je povezano z vašim delovanjem, je mogočno: prispevate več kot tri odstotke bruto družbenega proizvoda, s svojimi zdravili dosežete več kot polovico naših prebivalcev, zaposlujete pa več ljudi, kot jih živi v kakšni občini,” je, kot so sporočili iz predsednikovega urada, poudaril Pahor.

Predsednik je ob tem izrazil hvaležnost, da se v družbi zavedajo, da taka moč nosi tudi velikansko odgovornost. “Kar imate danes, ni nastalo čez noč. Vaše podjetje je tako staro, da se je nekoč imenovalo ‘tovarna zdravil’. In tako novo, da je treba za današnja poimenovanja izumljati nove izraze,” je dejal.

“Ves ta čas, od prvih začetkov tovarne Lek do danes, ko igrate na svetovnem prvenstvu, skrbite za okolje, v katerem ste nastali in v katerem delujete,” je dejal Pahor in dodal, koliko dobrega so storili za otroke, bolnike, študente, znanstvenike, športnike in umetnike.

Pahor je ob tem spomnil na svoj lanski obisk v Mengšu, kjer se je prepričal, da se znajo odzvati tiho in hitro. Takrat je od razglasitve epidemije covida-19 minil komaj mesec, pa so že razvili razkuževalno sredstvo in ga kot donacijo dajali vsem, ki so ga takrat potrebovali.

Kmalu bo dve leti, ko živimo nenavaden, nenaraven čas. Najprej nas je presenetil virus, nato pa, morda še bolj, naše odzivanje nanj. Namesto da bi v trenutkih, ko ljudje drug drugega najbolj potrebujemo, zaupali v skupnost, se zapletamo v prepire; in namesto da bi v času, ko najbolj potrebujemo znanstvene rešitve, zaupali v znanost, se od nje odvračamo. To je težko razumeti. Morda celo nemogoče. Je pa to mogoče spremeniti. Mislim, da vi to počnete in počnete dobro,” je še dejal Pahor in Leku čestital ob obletnicah.

Dogodki