Search
Close this search box.

Pahor državnemu zboru predlaga Janšo za predsednika vlade

Predsednik republike Borut Pahor je, kot je sporočil po današnjem srečanju, državnemu zboru predlagal prvaka SDS Janeza Janšo za novega predsednika vlade. Stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS so namreč v torek pozno zvečer podpisale koalicijsko pogodbo, s čimer se, kot kaže, Janši obeta dovolj glasov za izvolitev.

Pahor je izrazil zadovoljstvo, da bo obdobje politične negotovosti po odstopu Marjana Šarca s funkcije predsednika vlade relativno kratko. Po njegovih besedah je to za Slovenijo pomembno tako zaradi politične stabilnosti kot tudi nujnosti, da vlada opravlja delo s polnimi pooblastili.

Tudi tokrat nove vlade kot predsednik republike ne bo ne podpiral ne zaviral, ampak bo z njo sodeloval. “Želim si, da bi bilo sodelovanje tvorno in v korist v naše države in vseh ljudi,” je dodal.

Ob tem je pozval še k dialogu in sodelovanju brez slehernega izključevanja, v primeru nepremostljivih razlik in nasprotij pa si moramo po Pahorjevih besedah prizadevati za to, da se razlike in nasprotja ne bi poglobila v izključevanja ali razklanost.

Poleg tega od vseh pričakuje, da se bodo vzdržali izjav ali ravnanj, ki bi bile žaljive ali sovražne. “Od vseh nas pričakujem, da bomo temu pozivu sledili,” je pozval. Poleg tega je pozval še, da vsi s svojim delom in ravnanjem okrepijo zaupanje v ustavni sistem in ovržejo sleherne strahove glede morebitnih sovražnosti.

Janša je spomnil, da jih čakata še dve glasovanji v državnem zboru, preden bomo imeli operativno vlado. Spomnil je na pogajanja s strankami SMC, NSi in DeSUS. Kot je dejal, se je kljub začetnemu pesimizmu izkazalo, da sta v pogojih, ko so stranke suverene in ko imajo pred sabo skupno dobro, za sabo pa interese in vrednote članstva, možna dialog in sklepanje kompromisov.

Koalicijske vlade so po Janševih besedah “lahko uspešne, če partnerji v koalicijska razmerja vstopajo iskreno, če so suvereni in so sposobni sklepati kompromise”.

V koalicijskih pogajanjih so se po njegovih navedbah zavedali, da pred njimi ni celega mandata, zato tudi mnogih želja partneric ni v koalicijski pogodbi. Soglasni so, da se je treba osredotočiti na ključne težave.

Na prvem mestu je izpostavil stanje v zdravstvenem sistemu, izzive, povezane z varstvom okolja, in težave, ki tarejo starejšo generacijo. V tem delu je po njegovem mnenju zgoščenih največ strateških izzivov za Slovenijo, ki je tudi socialna država. Koalicija predvideva ustanovitev urada za demografijo, ki bo po Janševih navedbah horizontalno koordiniral vse ukrepe, ki bodo izboljšali demografsko sliko Slovenije. Tako so po njegovih besedah najbolj državotvorni resorji tisti, ki se ukvarjajo z demografijo.

V ospredju nove potencialne vlade sta po Janševih navedbah tudi decentralizacija in debirokratizacija.

Sicer pa je poudaril, da je podpisana koalicijska pogodba pogodba štirih suverenih strank. Stvari, ki niso zapisane pogodbo, a jih bo treba reševati, bodo reševali s soglasjem, je napovedal Janša.

Preberite tudi: V programu nove vlade tudi uvedba naborništva, dvig denarja za občine in univerzalni otroški dodatek

Tako je zanj samoumevna tudi uresničitev katerekoli ustavne odločbe. S tem je Janša odgovoril na vprašanje, zakaj v koalicijsko pogodbo ni vključena uresničitev ustavne odločbe glede financiranja zasebnih šol. Če nečesa ni zapisanega v pogodbi, po Janševih besedah to ne pomeni, da vlada nečesa ne bo delala.

Spomnil je na partnerstvo za razvoj v njegovi prvi vladi in napovedal, da bodo tudi v tokratnem predvidenem mandatu k sodelovanju povabili opozicijo in predstavnika narodnih skupnosti. Od slednjih po Janševih besedah ne pričakujejo, da bosta jeziček na tehtnici, bodo pa veseli podpore.

Eden od elementov koalicijske pogodbe so tudi podpisi podpore poslancev iz koalicijskih strank, ki jih je po njegovih trditvah dovolj za večinsko vlado. Števila ni navedel, je pa spomnil, da bodo šteli glasovi na tajnem glasovanju.

Pahor in Janša sta odgovorila tudi na vprašanje o pritiskih pri oblikovanje te vlade. Janša je opozoril, da je meja prekoračena, ko gre za grožnje. Obžaloval je, da so nekateri v času podpisa koalicijske pogodbe prejemali grobe, resne grožnje, ne le njim, ampak tudi njihovim svojcem. “To zame ni legitimen pritisk,” je dodal.

Predlog kandidature za predsednika vlade je sicer je že vložen v DZ, volitve predsednika vlade pa se v skladu s poslovnikom DZ opravijo najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature. DZ bo o kandidatu odločal najverjetneje prihodnji teden na redni seji, po nekaterih informacijah v torek.

Dogodki