Pahor bo podelil tri državna odlikovanja

Predsednik Borut Pahor bo danes v predsedniški palači podelil tri državna odlikovanja. Prejeli jih bodo inženir Marjan Pipenbaher, nekdanja direktorica Mlekarne Planika Anka Lipušček Miklavič in direktor družinskega podjetja KLS Ljubno Bogomir Mirko Strašek.

Pahor bo Pipenbaherju izročil srebrni red za zasluge, in sicer za izjemne dosežke v projektiranju in izgradnji velikih mostov v slovenskem in evropskem prostoru, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Zadnji v vrsti mostov, ki jih je projektiral slovenski inženir, je Pelješki most, ki so ga slovesno odprli konec julija. Dolgo pričakovani most je največji hrvaški infrastrukturni projekt do zdaj.

Pipenbaher je bil odgovorni projektant tudi pri leta 2004 odprtem viaduktu Črni Kal, ki je z dobrim kilometrom najdaljši viadukt na slovenskem cestnem omrežju.

Projektiral je tudi Koroški most v Mariboru, viadukte Bivje, Dobruša, Peračica in Bonifika, most Millennium v Podgorici, deloval je še v Izraelu in v Turčiji.

Red za zasluge bo Pahor podelil nekdanji dolgoletni direktorici Mlekarne Planika Anki Lipušček Miklavič, ki se je upokojila s koncem julija. Pahor ji bo državno odlikovanje podelil za prispevek k razvoju slovenskega agroživilstva in gospodarstva ter za ohranjanje lokalnih običajev posoške regije.

Z redom za zasluge bo predsednik odlikoval tudi direktorja družinskega podjetja KLS Ljubno Bogomirja Mirka Straška, in sicer za prispevek k razvoju slovenskega gospodarstva in utrjevanju poslovne kulture ter za bogatitev kakovosti življenja in dela v Savinjski dolini.