Search
Close this search box.

Padavine bodo prinesle občutno ohladitev, pripravite jesenska oblačila

Na spletni strani neurje.si napovedujejo, da bomo od srede pa verjetno do konca prihodnjega tedna potrebovali jesenska oblačila, prihaja namreč prva večja ohladitev v tem mesecu. Od severa in vzhoda se bo proti srednji Evropi in območju Alp ter Balkana ugreznila višinska dolina s hladnim zrakom. Pred tem nas bo v noči na sredo ali v sredo zjutraj po izračunih vremenskih modelov na dan 13. 9. 2019 dosegla hladna fronta s padavinami, sprva lahko tudi zagrmi, predvsem na jugu in na Primorskem.

Ponoči in danes bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah v notranjosti nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 13, na Primorskem okoli 15 °C. Čez dan bo sicer po večini sončno, del dopoldneva pa se bo po kotlinah in dolinah še zadrževala megla. Popoldne se bo v hribovitih krajih na zahodu oblačnost povečala. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 28 °C, napoveduje ARSO.

V torek bo oblačnost od severa naraščala, na jugu bo večji del dneva še deloma sončno. Popoldne in zvečer se bodo pojavljale krajevne padavine. V sredo zjutraj bo v večjem delu Slovenije še deževalo, popoldne bo dež ponehal, oblačnost se bo trgala. Zapihal bo okrepljen vzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Občutno se bo ohladilo.

Od četrtka do ponedeljka bo večinoma sončno. Burja na Primorskem bo v četrtek popoldne oslabela. Jutra bodo sveža in ponekod meglena. Najnižja jutranja temperatura bo večinoma od 3 do 9 °C, topleje bo na Primorskem. Najvišja dnevna temperatura pa bodo v notranjosti Slovenije sprva do 20, ob koncu tedna pa malo nad 20 °C. V torek se bo verjetnost za padavine nekoliko povečala, zapihal bo jugozahodni veter.

FOTO: Neurje.si. Slika: Temperaturne anomalije (ohladitev) na višini 1500 metrov prihodnji petek, ECMWF

»Ni še gotovo, kako zahodno bo prodrlo jedro najhladnejšega zraka, po današnjih ansambelskih izračunih evropskega modela za srednjeročno napoved ECMWF kaže, da bo ohladitev nad našimi kraji v rangu od 4-ih pa vse do 10-ih stopinj Celzija glede na torek, najmanj pa se bo razumljivo ohladilo na Primorskem. Od četrtka do konca tedna lahko torej pričakujemo sicer pretežno jasno, a znatno bolj sveže zgodnjejesensko vreme, občasno bo več oblačnosti v vzhodni polovici države, na Primorskem bo v četrtek in petek pihala večinoma šibka do zmerna burja. Zlasti jutra v notranjosti države bodo za ta čas precej hladna. Več pa, seveda glede na oddaljenost dogodka, v prihodnjih dneh,« so v petek zapisali na spletni strani neurje.si.

Vir: ARSO, Neurje.si

Dogodki