Search
Close this search box.

OZS: Večina kozmetičnih salonov zaradi obveznih testiranj ostaja zaprta

Kozmetična dejavnost je po novem spet dovoljena, a večina kozmetičnih salonov zaradi obveznih testiranj tako zaposlenih kot strank ostaja še naprej zaprta, so danes poudarili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Zahtevali so takojšnjo odpravo "nelogičnih omejitev".

Pogoj, da se morajo testirati tako zaposleni kot tudi stranke v kozmetičnih salonih, je za kozmetike povsem nesprejemljiv, opozarjajo na OZS. Nekateri kozmetiki so se tako odločili, da bodo še naprej izvajali zgolj medicinsko pedikuro in manikuro, saj za slednji storitvi testiranje ni obvezno.

Stranke se ne želijo testirati

Kozmetični, pedikerski in drugi saloni za nego telesa so med svojimi strankami predhodno izvedli anketo, ki je pokazala, da se stranke pred prihodom v kozmetični salon ne želijo testirati,. Tudi zato so se kozmetiki odločili, da svojih salonov še ne bodo odprli, poudarjajo na OZS in dodajajo, da se ob tem kozmetikom poraja še vprašanje, kako bodo v praksi preverjali svoje stranke.

Problem tudi testiranje zaposlenih in delo na črno

Člani OZS še opozarjajo, da je težko zagotoviti zdravstveno osebje, ki bi izvedlo testiranje zaposlenih. “Kot vemo, se namreč v začetku tedna testirajo tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju,” dodajajo.

Podobno kot je bilo pred odprtjem frizerskih salonov, se tudi kozmetične storitve v času zaprtja kozmetičnih salonov izvajajo na črno, ob tem opozarjajo in dodajajo, da glede na to, da se zaradi obveznih testiranj te storitve še ne bodo izvajale v polnem obsegu, pa se bo, kot kaže, delo na črno tudi na tem področju še nadaljevalo. “Pri tem v OZS opozarjamo, da se pri delu na črno ne upoštevajo zaščitni ukrepi, s tem pa se dodatno povečuje tveganje za prenos okužb.”

Pri tem pa še dodajajo, da kozmetični saloni ves čas, tudi pred epidemijo, strogo spoštujejo higienske ukrepe že zaradi narave svojega dela. “Postopki razkuževanja, sterilizacije in osebne zaščite (maske, rokavice,…) so stalna praksa v salonih. Prav zato je še toliko bolj nelogično, zakaj je potrebno testiranje strank v tej dejavnosti,” poudarjajo.

Na nesmiselne omejitve pa opozarjajo tudi lastniki salonov za nego živali. Lastnik psa ali mačke namreč potrebuje negativni test, čeprav se storitev opravi na psu ali mački, ne na lastniku živali.

V OZS so sicer obveznemu testiranju strank nasprotovali že minuli petek, preden je vlada sprejela odlok s takšnimi omejitvami.

VIR: OZS

Dogodki

Kozmetična dejavnost je po novem spet dovoljena, a večina kozmetičnih salonov zaradi obveznih testiranj tako zaposlenih kot strank ostaja še naprej zaprta, so danes poudarili v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Zahtevali so takojšnjo odpravo "nelogičnih omejitev".