Search
Close this search box.

OZS ob zapiranju dejavnosti spet svari pred porastom dela na črno

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ob napovedi o zaostrovanju ukrepov ponovno opozarjajo, da se bo z zapiranjem storitvenih dejavnosti spodbudilo delo na črno, s tem pa povečalo tveganje za prenos okužb.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost “ni nikakršnih dokazov, da bi bili frizerski in kozmetični saloni ter specializirane trgovine vir okužb, zato ne vidimo razloga, da bi se te dejavnosti zapirale.” Pri tem so dodali, da izkušnje iz prvega in drugega vala učijo, da se z zapiranjem kozmetične in frizerske dejavnosti le še povečuje delo na črno, pri čemer se ne upoštevajo strogi zaščitni ukrepi. “Posledica tega pa je zgolj še večje tveganje za prenos okužb.”

“Ne verjamem, da predstavljajo male storitvene dejavnosti večje tveganje za prenos okužb kot neka proizvodnja s petsto ali tisoč zaposlenimi. Zato težko razumemo, zakaj se je vlada odločila zapreti tiste dejavnosti, kjer gre večinoma za poslovanje ena na ena v primeru kozmetikov in frizerjev ali celo za brezstično poslovanje v primeru fotografov, kemičnih čistilcev, čevljarjev, šivilj in usnjarjev. Zato vlado pozivamo k ponovnemu razmisleku o tem, kašne ukrepe za zajezitev epidemije sprejeti,” je odločitev vlade komentiral predsednik OZS Branko Meh. Ob tem pa dodal: “Zapiranje in odpiranje dejavnosti ni rešitev. Moramo se naučiti živeti in delati z virusom ter se ob tem ustrezno zaščititi. Posledica zapiranja je še več dela na črno, s tem pa še več okužb.”

Zahtevajo enakopravno obravnavo malega gospodarstva.

OZS je tako že minuli teden vlado pozvala, da morajo biti v primeru zaostrovanja ukrepov mali in veliki poslovni subjekti obravnavani enakopravno. “Malo gospodarstvo je bilo namreč tako v prvem kot v drugem valu epidemije obravnavano drugače kot velika podjetja,” so zapisali in dodali, da mali obrtniki in podjetniki, pri katerih gre večinoma za majhne kolektive in kjer se posluje z eno stranko ali celo brezstično, so morali biti večinoma zaprti. Medtem pa so lahko velike proizvodnje in velike trgovske verige nemoteno poslovale. Dejstvo je, da storitvene dejavnosti niso vir okužb, poleg tega pa je tveganje za prenos okužb v malih obratih minimalno. Do danes še nismo prejeli nikakršnih argumentov, ki bi dokazovali, da je v velikih sistemih in živilskih trgovinah tveganje za prenos okužb manjše kot v malih obratih in salonih.”

Ob tem v OZS poudarjajo, da si ne želijo, da se velike proizvodnje in trgovine zapira, zahtevajo pa, da lahko nemoteno poslujejo tudi specializirane trgovine in storitvene dejavnosti. OZS obenem pričakuje, da bo vlada vsem tistim, ki jih bo z odlokom zaprla, v celoti povrnila izpad prometa v tem času.

VIR: OZS

Dogodki

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije ob napovedi o zaostrovanju ukrepov ponovno opozarjajo, da se bo z zapiranjem storitvenih dejavnosti spodbudilo delo na črno, s tem pa povečalo tveganje za prenos okužb.