Search
Close this search box.

Otvoritev sezone v Vodnem parku Radlje

V Vodnem parku Radlje so v petek otvorili sezono katero, sta informacijska točka Europe Direct Koroška in razvojno podjetje A.L.P. Peca, d.o.o., obogatila s pestrim dogajanjem.

Dogajanje, ki so ga pripravili je z različnimi pristopi prikazovalo dobre zgodbe uspešnega črpanja evropskih sredstev in prepoznavne, a morda ne prepoznane dosežke kohezijske politike v našem lokalnem okolju. Evropsko unijo so govorili nagradni evropski izzivi, evropske športne igre, ki jih je pripravil Malčkov šport, in ustvarjalne delavnice sitotiska z evropskimi motivi v izvedbi podjetja JAC. Obiskovalci so se lahko fotografirali tudi z maskoto čebelico.

Predstavnik Vodnega parka Radlje Albert Knez, je orisal uspešen razvoj kopališča in Green Resorta Radlje, ki sta kot zelo privlačna turistična destinacija sprva privabljala večinoma tujce, sedaj pa čedalje bolj tudi Slovence. Nove zgodbe iz kohezijske politike se pišejo z zelenimi doživetji graščaka Marenberškega, ki bo dodatna turistična ponudba za goste, ki želijo ostati dlje časa in raziskovati zanimivosti ob reki Dravi.

V uradnem delu dogodka je zbrane pozdravil in svoj pogled na kohezijsko politiko delil radeljski župan Alan Bukovnik, ki je izpostavil, da je njen namen izravnavanje razlik med regijami in državami. V prihajajoči finančni perspektivi še vidi veliko možnosti, ki jih je treba izkoristiti. Doslej je Občina Radlje črpala povprečno 10 milijonov evrov evropskih sredstev na mandat.

Alan Bukovnik o kohezijski politiki v Občini Radlje ob Dravi

Alenka Miler je v imenu organizatorjev predstavila mednarodni projekt ProAge, financiran iz programa Erasmus+. V omenjenem projektu so nastali štirje kurikulumi, ki se ukvarjajo s pomembnimi področji priprave na aktivno staranje: računalniško opismenjevanje starejših, sodelovanje starejših v prostovoljskih organizacijah, telesna aktivnost starejših in problematika demence pri družinskem članu. Vsi so dostopni na spletu in prevedeni v slovenščino.

Alenka Miler o projektu ProAge.

Razglasili so zmagovalce likovnega natečaja za koroške osnovnošolce:

Slikar in občinski svetnik radeljske občine Anton Vodušek je kot član strokovne komisije likovnega natečaja za koroške osnovnošolce, ki ga je Europe Direct Koroška razpisala februarja, uradno razglasil zmagovalce, ki so dobili priznanje in finančne nagrade. Prispela likovna dela je pregledala in ocenila strokovna komisija, ki so jo sestavljali: slikar in kipar Alojz Krevh, slikar Anton Vodušek, akademska slikarka Laura Kumprej in Nina Popič, kustosinja pedagoginja iz Koroške galerije likovnih umetnosti.

Anton Vodušek je razglasil zmagovalce likovnega natečaja.

V kategoriji od 1. do 3. razreda so bili nagrajeni: Kristian Mrzdovnik, Tjaša Vogrin, Ajda Obretan.

Podelitev likovnih nagrad, na sliki Jera Stamenkovič.

V kategoriji od 4. do 6. razreda je komisija najbolje ocenila dela, ki so jih poslali: Liza Šteharnik, Jera Stamenkovič, Neža Poberžnik.

Podelitev nagrad nagradne igre:

Za slavnostni zaključek je podžupan Občine Prevalje Boštjan Gorenšek, ki je tudi idejni oče otroškega festivala Pravljične vasi Leše, pomagal izžrebati dobitnike velike nagradne igre, ki je v tednih pred dogodkom na družbenih omrežjih Europe Direct Koroška prav tako promovirala dosežke kohezijske politike.

Boštjan Gorenšek je izžrebal nagrade.

V objavah z nagradnim vprašanjem, kako se bo imenoval črnjanski zipline, so bili predstavljeni tudi dobitki, ki so jih prispevale občine, lastniki ali upravljavci zgodb, rojenih s sredstvi kohezijske politike. Nagradni sklad je poleg bona za adrenalinski spust v Črni na Koroškem obsegal še družinske vstopnice za Vodni park, bone za bazen in savno na Ravnah na Koroškem (ZKŠTM Ravne), pakete Pravljične vasi Leše in obisk podzemlja Pece z vlakcem.

VIR: ALP Peca