Search
Close this search box.

Otvoritev astronomske opazovalnice na Plezalnem centru Prevalje že kmalu

Na Prevaljah boste kmalu lahko opazovali zvezde, sonce v astronomski opazovalnici na vrhu Plezalnega centra.

Na Prevaljah bodo otvorili astronomsko opazovalnico, ki se bo nahajala na vrhu Plezalnega centra. Ta edinstvena pridobitev bo omogočala obiskovalcem, da dobesedno splezajo bliže zvezdam.

Slavnostna otvoritev bo 9. decembra ob 10. uri. Obiskali in opazovali nebo boste lahko skozi celi dan, odvisno od vremenskih razmer, tudi zvečer.

V 3-metrski kupoli bosta nameščena teleskop GSO 40-cm f/8 Ritchey-Chretien Astrograph in ASKAR FRA600 108 mm f/5.6 Quintuplet, opremljena z vso potrebno opremo za vizualno opazovanje in astrofotografijo ter opremo za opazovanje Sonca.

Teleskop GSO 40-cm f/8 Ritchey-Chretien Astrograph je namenjen za opazovanje in fotografiranje planetov, Lune, Sonca, galaksij, tam kjer so potrebne velike povečave. Medtem, ko je manjši teleskop ASKAR FRA600 108 mm f/5.6 Quintuplet namenjen za fotografijo velikih objektov kot so oblaki plina in prahu – meglice, tudi Lune in Sonca.

“Ob zaključku gradnje novega atraktivnega in modernega Plezalnega centra Prevalje ste lahko opazili tudi kupolo z observatorijem oz. astronomsko opazovalnico, ki smo jo pripravili v sodelovanju z Astronomskim društvom Polaris. Investicijo je v sklopu izgradnje plezalnega centra izvedla Občina Prevalje in je ovrednotena okoli 80.000 EUR. Pobudnikov je veliko, med najglasnejšimi seveda naše lokalno Astronomsko društvo Polaris in mnogo drugih, z željo po opazovanju našega neba. Ob tej gradnji se je ponudila možnost z izjemno lokacijo na vrhu stavbe, zato odločitev ni bila težka, saj želimo ljudem ponuditi potešiti njihovo zanimanje za nebesna telesa in jim pomagati do novih znanj – še posebej našim najmlajšim, je povedal podžupan Stašo Lodrant.

Astronomsko društvo Polaris deluje že 20 let. Ustanovili so ga 4 prijatelji, ki so želeli širšemu občinstvu predstaviti astronomijo, fiziko in sorodnih znanstvenih ved ter naravoslovja nasploh. “Kasneje se je skozi aktivnosti društva izkazalo, s čim vse se astronomija poleg naštetega še povezuje. Društvo je omogočilo srečevanja in povezovanja ljubiteljskih astronomov Koroške, izmenjavo znanj in izkušenj, skupna astronomska opazovanja in druge dogodke. Uspelo nam je ohranjati povezovalno in konstruktivno držo vsa leta od ustanovitve ter nepristransko izvajati občasne aktivnosti v vseh treh dolinah Koroške in po okoliških hribih,je o društvu zapisal eden izmed ustanoviteljev, Jernej Švajger.

V teh dvajsetih letih so priredili veliko opazovanj in predavanj. Sodelovali so na številnih prireditvah Koroških občin. Jernej Švajger je še dejal:Izjemno ponosni smo, da je nam Občina Prevalje prisluhnila in da smo lahko realizirali ta projekt.”

Vabljeni, da se pridružite tej edinstveni priložnosti in se povzpnete bliže nebu ter spoznate čare astronomije na edinstven način.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Galileo Galilei
Galileo Galilei
4 mesecev nazaj

Velika pridobitev za regijo (in širše). Čestitke organizatorjem, investitorjem in donatorjem. Čestitke pa seveda koroškim astronomom.

Dogodki

Na Prevaljah boste kmalu lahko opazovali zvezde, sonce v astronomski opazovalnici na vrhu Plezalnega centra.