Search
Close this search box.

Otvorili nove vadbene prostore Pihalnega orkestra Slovenj Gradec

Ob otvoritvi so se z orkestrom veselili nove pridobitve tudi številni podporniki in prijatelji le-tega. Med njimi župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler, državni svetnik in župan Občine Mislinja Bojan Borovnik ter poslanec v Državnem zboru RS Dušan Stojanovič.

Danes, v petek, 26. januarja 2024, ob 17. uri je potekala slavnostna otvoritev prenovljenih in novih prostorov, ki jih bo od zdaj s pridom uporabljal Pihalni orkester Slovenj Gradec. Ta ima za seboj bogato zgodovino, saj igrajo že vse od leta 1934. So nepogrešljivi in nenadomestljivi del kulturnega utripa v Mestni občini Slovenj Gradec.

Ob svojih začetkih so vadili v Cajnkovih kletnih prostorih kjer je sedaj sodišče, potem v skladišču Lobejeve “štale”, pozneje v meščanski šoli in Rotenturnu. Vaje so imeli sprva tudi v mehanični delavnici, nato v jedilnici, potem v prostorih Nove opreme. Kasneje v prizidku gasilskega doma … No, zadnja leta so vadili v prostorih 1. OŠ Slovenj Gradec, danes pa smo bili priča otvoritvi povsem prenovljenih in novih vadbenih prostorov, ki so za orkester seveda izjemnega pomena in zelo so hvaležni zanje.

Na današnji otvoritvi so se spomnili mnogih, ki so s svojim delom in predanostjo orkestru pustili neizbrisljiv pečat. Me drugim tudi dirigentov: Jožeta Stropnika, Darinko Krebla, Valentina Semeja, Rudija Pusta, Mirka Weissa, Marjana Valentija, Viktorja Poplaza, Julijana Burdzija. Vse od leta 1988 orkester predano vodi maestro Peter Valtl.

Novi prostori bodo služili tudi druženju, sestankovanju, prav tukaj se bodo snovale nove ideje in nastajale nove skladbe … Tudi danes so povabljene goste pospremili s svojo izvrstno glasbo. Prisotni so prisluhnili tudi skladbi, ki ima za orkester poseben pomen. Avtor le te je legendarni Franc Šegovc, za priredbo pa je poskrbel Igor Podpečan. “Luči Slovenj Gradca.” Skladba, ki ima zagotovo posebno mesto tudi v srcih Slovenjgradčanov in Slovenjgradčank.

Pihalni orkester Slovenj Gradec ima veliko prijateljev. Hvaležni so, da jih ti podpirajo že vrsto let, da pa je delovanje orkestra nemoteno so hvaležni mnogim podpornikom, še posebej: Mestni Občini Slovenj Gradec, Tovarni Meril Kovine in Zavarovalnici Sava.

Po kratkem programu in govorih predsednika Pihalnega orkestra Slovenj Gradec Rudolfa Franca Verovnika, dirigenta Petra Valtla ter župana MO Slovenj Gradec Tilna Kluglerja, je sledil simboličen prerez traku. Prerezali so ga seveda župan Tilen Klugler, predsednik orkestra Rudolf Franc Verovnik ter podpredsednik orkestra David Fijavž.

Sledilo je druženje in pogostitev za vse prisotne. Prav vsi pa so se strinjali, da glasba nas povezuje in združuje, glasba je vendar univerzalni jezik sveta. Poboža dušo, ko se veselimo in tudi, ko je kdaj otožna. Smo v pričakovanju glasbenih doživetij in popotovanj Pihalnega orkestra Slovenj Gradec v prihodnje … in kmalu bomo skupaj z njimi ponosno praznovali častitljivih 90. let!

Dogodki

Ob otvoritvi so se z orkestrom veselili nove pridobitve tudi številni podporniki in prijatelji le-tega. Med njimi župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler, državni svetnik in župan Občine Mislinja Bojan Borovnik ter poslanec v Državnem zboru RS Dušan Stojanovič.