Search
Close this search box.

Otroška posteljnina – kako izbrati najboljše materiale in motive za udoben spanec vašega otroka?

Udoben spanec je ključnega pomena za zdrav razvoj vsakega otroka in ena izmed ključnih sestavin za dosego tega cilja je kakovostna otroška posteljnina. Izbor materialov in motivov pri otroški posteljnini lahko močno vpliva na otrokovo udobje, počutje ter celo na njegov spanec. V nadaljevanju vam pomagamo pri izbiri najboljše otroške posteljnine za vašega malčka.

Otroška posteljnina ne sme biti samo privlačna na pogled, ampak predvsem prijazna do kože vaših otrok. Tako bo spanec vašega otroka zagotovo še bolj udoben in prijeten.

Kakovostna otroška posteljnina je ključnega pomena za dober spanec otrok, ki vpliva na duševno zdravje, imunski sistem, koncentracijo in spomin.

Najboljši materiali za otroško posteljnino

Otroška koža je še posebej občutljiva, zato je pri izbiri otroške posteljnine ključnega pomena njen material. S tega vidika je pomembno, da izberete kakovostno posteljnino iz naravnih materialov, ki ne vsebuje škodljivih snovi, alergenov in kemikalij, ki bi dražili otroško kožo.

Trenutno so med najbolj priljubljenimi materiali za otroško posteljnino:

  • Bombaž – eden izmed najbolj priljubljenih materialov za otroške posteljnine je zagotovo bombaž. Ta vrsta tkanine je prijetna na otip in izjemno zračna, kar preprečuje pregrevanje telesa in poskrbi za udoben in miren spanec. Poleg tega je bombaž hipoalergen in če želite, da se bo vaš malček v postelji počutil prijetno, potem je bombažna posteljnina popolna izbira.
  • Flanela – za zimske mesece je odlična izbira otroška posteljnina iz flanele. Flanela je vrsta bombažne tkanine, ki je na otip izjemno mehka, z vsakim pranjem več, pa je njena mehkoba vedno večja. Posledica tega je, da je flanelasta otroška posteljnina prijetna na otip in izjemno topla, zato jo priporočamo predvsem za hladnejši del leta.
  • Mešanica bombaža in poliestra – različne mešanice materialov so zelo pogoste pri otroških posteljninah, saj s tem dobite vse prednosti obeh svetov. Pri posteljninah, ki so izdelane iz mešanice bombaža in poliestra, bombaž zagotavlja zračnost, medtem ko poliester poskrbi za obstojnost, odpornost na madeže in lažje vzdrževanje.
  • Mikrovlakna – med najbolj pogostimi materiali za otroške posteljnine so tudi mikrovlakna, ki preprečujejo mečkanje in posteljninam nudijo trpežnost. Posteljnina iz mikrovlaken je tudi mehka na otip, odporna na madeže, prav tako pa tudi odlično regulira temperaturo, zato je odlična izbira za mlajše otroke.

Pri izbiri materialov za otroško posteljnino bodite še posebej pozorni na morebitne certifikate. Ti potrjujejo kakovost posteljnine, poleg tega pa je to edini način, s katerim lahko preverite, ali je tkanina varna in na koži vaših otrok ne bo povzročila nobenih reakcij.

Barve in motivi otroške posteljnine, nad katerimi se navdušujejo otroci

Staršem je verjetno bolj pomembno, da se otroška posteljnina ujema z notranjostjo otroške sobe in otrokovo osebnostjo, medtem ko imajo otroci običajno pri tem drugačne načrte. Bolj kot materiali in usklajenost s pohištvom, je za otroke pomembnejši motiv in barvitost otroške posteljnine.

Če boste pobrskali po pestri ponudbi otroških posteljnin, boste ugotovili, da so na voljo v različnih barvah in vzorcih, prav tako pa navdušujejo z različnimi motivi. Tako lahko izbirate med različnimi živalmi, superjunaki, risanimi junaki in drugim motivi, ki bodo navdušili vsakega otroka.

Za vašega malčka je pomembno predvsem, da izberete motiv, ki mu je najbolj všeč. Če se navdušuje nad risanimi junaki, potem mu izberite njemu najljubšega, še bolje pa je, če boste pri tem upoštevali njegove želje.

Vzdrževanje otroške posteljnine

Ne glede na to, za kakšen material se boste na koncu odločili, vam priporočamo, da vedno preverite, ali je otroška posteljnina pralna v pralnem stroju in je karseda enostavna za vzdrževanje.

Upoštevajte, da je priporočljivo otroško posteljnino zamenjati vsaj enkrat na teden, če pa se otrok pogosto poti ali ima težave s spanjem, pa je posteljnino priporočljivo zamenjati vsak drug dan. In v takšnih situacijah si zagotovo ne želite, da bi morali posteljnino prati na roke.

Prav tako pa se izogibajte tudi otroškim posteljninam, ki zahtevajo kemično čiščenje, saj vam bo to še dodatno otežilo vzdrževanje.

Kar se tiče vzdrževanja otroške posteljnine, naj izpostavimo, da jih je potrebno prati pri višjih temperaturah, pri čemer uporabljajte nežne detergente brez dodanih dišav in barvil. Za dodatno mehkobo lahko uporabite mehčalec, saj bo posteljnina na ta način še bolj mehka na otip.

Glede na to, da je potrebno otroško posteljnino redno prati, poskrbite, da je le ta čim bolj trpežna in dolgo obstojna. Zavedajte se, da bo le kakovostna posteljnina tudi po številnih pranjih ohranila svojo mehkobo in udobje.

Za še dodatno pomoč pri izbiri, vas vabimo k branju članka Nasveti za nakup otroške posteljnine.

Izbira otroške posteljnine zahteva upoštevanje večih dejavnikov, med katerimi sta zagotovo najbolj pomembna material in zunanji izgled posteljnine. Če boste upoštevali naše nasvete, potem boste zagotovo izbrali pravo otroško posteljnino za udoben spanec vašega otroka.

Dogodki

Udoben spanec je ključnega pomena za zdrav razvoj vsakega otroka in ena izmed ključnih sestavin za dosego tega cilja je kakovostna otroška posteljnina. Izbor materialov in motivov pri otroški posteljnini lahko močno vpliva na otrokovo udobje, počutje ter celo na njegov spanec. V nadaljevanju vam pomagamo pri izbiri najboljše otroške posteljnine za vašega malčka.