Osumljenci ropa v Pliberku v pridržanju – O usodi Moldavijcev bo odločilo sodišče

47388305_124133308501931_503794518449979392_n

Danes je v Celju potekala novinarska konferenca na kateri sta, Aleš Kegljevič, vodja Oddelka za premoženjsko kriminaliteto Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in Aleš Slapnik, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje, podala pojasnila glede petih osumljencev ropa bankomata v Pliberku v preteklih dneh. Danes so bili k slovenjgraškemu preiskovalnemu sodniku privedeni še preostali štirje od petih osumljenih. Kakšna bo njihova usoda bo znano čez deset dni.

Moldavski državljani so osumljeni storitve kaznivih dejanj; Velika tatvina po 2. odstavku 205 čl. Kazenskega zakonika, za  katerega je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora ter vloma v vikend, za katerega je predpisana kazen pet let zapora.

Robert Videc, ki je v času iskanja vodil operativni štab, ki je koordiniral iskanje na terenu, je predstavil aktivnosti iskanja. Povedal je, da so jih avstrijski varnostni organi v ponedeljek, nekaj čez tretjo uro zjutraj obvestili, da je bil v Pliberku napaden avtomat in da storilci, ki so s kraja  pobegnili, bežijo v smeri Slovenije, zaradi česar so jih v skladu s pogodbo med Republiko Slovenijo in Republiko  Avstrijo o policijskem sodelovanju, avstrijski varnostni organi zasledovali na slovenskem območju. Po približno pol ure zasledovanja sta bili na slovenski strani odkriti dve osebni vozili in prijet en osumljenec. Storilca so avstrijski varnostni organi predali policistom Policijske postaje Ravne na Koroškem in s tem zaključili z delom na našem območju in državo zapustili.

Vidic je dodal, »Glede na situacijo smo takoj  aktivirali večje število policistov, skupaj jih je v ponedeljek čez dan sodelovalo 181 in to pripadniki Specialne enote, Letalske enote, pripadniki Posebne policijske enote, vodniki službenih psov ter večje število policistov in kriminalistov. Aktivnosti so intenzivno izvajali ves ponedeljek, nadaljevali so tudi v nočnih urah. V torek zjutraj smo na podlagi obvestila občana v Mušeniku, za kar mu gre velika pohvala, prijeli drugega  osumljenega in mu odvzeli prostost ter z aktivnostmi intenzivno nadaljevali vse do informacije, da so bili ostali trije storilci prijeti na območju Policijske uprave Maribor.«

Preberi še:  Potrjen prvi primer južnoafriške različice pri nas, epidemiološko stanje se poslabšuje

Aleš Slapnik, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje je predstavil kriminalistični del preiskave. »Po prijetju prvega osumljenega so kriminalisti zavarovali kraj prijetja in zavarovali vozila s katerimi so se pripeljali na kraj ter jih zapečatili in odpeljali v Celje, kjer bo po  izdani  odredbi opravljena hišna preiskava vozil. Po izsleditvi drugega storilca so obravnavali še vlom v vikend, kamor je le ta pred tem vlomil ter ukradel nekaj oblačil in posteljnine.«

»Potem, ko so mariborski policisti na območju Ptuja prijeli še trojico osumljenih so kriminalisti tudi z njimi izvedli postopke. Ukradenega denarja niso našli. Vseh pet so privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu, kjer bodo odločali o izročitvi avstrijskim varnostnim organom. Osumljeni so sicer moldavski državljani, vendar imajo tudi romunsko in bolgarsko državljanstvo. Od čeških varnostnih organov, kjer so se zadnje leto zadrževali smo dobili podatek, da v omenjenem obdobju pri njih niso bili obravnavami zaradi sumov storitev kaznivih dejanj, podatke iz Moldavije  še pričakujemo.

Aleš Kegljevič, vodja Oddelka za premoženjsko kriminaliteto Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave je povedal: »Da se v Sloveniji z napadi na bankomate, tako kot v ostalih državah članicah Evropske unije, srečujemo vse od začetka uporabe le teh. Od začetka smo obravnavali le posamezne napade na bankomate z odpiranjem trezorskih vrat, torej vlome v bankomate in tatvine bankomatov samih. Pri tatvini bankomatov so storilci, s pomočjo vrvi in motornih vozil, izruvali cel bankomat in ga odpeljali na lokacijo, kjer so ga nato razrezali in iz njega ukradli denar.«

Kegljevič je še poudaril, »da je bila v okviru mednarodnega sodelovanja, zaradi operativnih potreb članic Europola, ki beležijo veliko število napadov na bankomate, ustanovljena delovna skupina, ki se ukvarja z napadi na bankomate. V tej delovni skupini sodeluje tudi predstavnik  slovenske kriminalistične policije. Delo skupine je predvsem usmerjeno k izmenjavi operativnih izkušenj in operativnih informacij o obravnavanih storilcih tovrstnih kaznivih dejanj v državah članicah.«

Preberi še:  Na današnji dan se je rodil slikar samouk Jože Tisnikar, v maju v KGLU na ogled razstava

Sicer so letos v Sloveniji obravnavali deset napadov na bankomate z namenom razstrelitve, od tega so bili storilci v štirih primerih uspešni in so odnesli denar v šestih primerih pa niso uspeli priti do denarja. Dve dejanji sta se zgodili na območju Policijske uprave Ljubljana, dve na območju Policijske uprave Krško in šest na območju Policijske uprave Maribor. Od tega dva z uporabo plina in dva napada z ročno bombo. Lani so v Sloveniji obravnavali štiri napade na bankomate, predlani dvanajst in v leti 2015 deset.

V zadnjem času, predvsem letos beležijo tudi napade na bankomate z uporabo plina. Pri tem storilci najprej vlomijo v prostor, kjer se nahaja bankomat, bankomat napolnijo s plinom in povzročijo eksplozijo, pri čemer se bankomat ob pravšnji količini plina poškoduje do te mere, da je omogočen dostop do kaset z denarjem.

»Vsem občanom, ki so v zadnjih dveh dneh tesno sodelovali z nami in nam posredovali podatke, koristne za preiskavo, se zahvaljujemo. Veseli nas, da se je v teh posebnih okoliščinah pokazala visoka stopnja pripravljenosti sodelovanja  med lokalno skupnostjo in policijo. Hvala tudi predstavnikom medijev za hitro in kakovostno obveščanje javnosti«, so sporočili iz Pu Celje.

1 Comment
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
gaber
gaber
5. decembra, 2018 18:56

Izpustite jih, saj pri nas niso nič naredili. SLO logika…

Dogodki

Prosta delovna mesta

Kaj bomo danes jedli?

prijavi se

prijavi se v svoj račun