Osrednje krožišče v Črni odslej Plečnikovo krožišče

V Črni na Koroškem danes obeležujejo 70-letnico odkritja spomenika, ki je nastal po zamisli arhitekta Jožeta Plečnika in je umeščen v sredino osrednjega krožišča v kraju. Ob tej priložnosti in tudi ob letošnji 150. obletnici Plečnikovega rojstva in 65. obletnici smrti so se v Črni odločili krožišče poimenovati po slavnem arhitektu.

Slovesnost ob poimenovanju Plečnikovega krožišča bo potekala ob 16. uri pred stavbo Občine Črna na Koroškem. Poleg tega je ob trojnem jubileju Koroško filatelistično društvo v sodelovanju s črnjansko občino v spomin na mojstra pripravilo priložnostni poštni žig, ki je danes poleg rednega poštnega žiga v uporabi na pošti v Črni.

Hkrati je izšel priložnostni poštni sklop, ki ga je oblikoval koroški arhitekt Borut Bončina in ki ga bodo popoldne tudi predstavili. V prostorih avle občine pa bo na temo Plečnik in čipke na ogled priložnostna filatelistična razstava, ki jo je postavil Jože Keber.

Arhitekt Jože Plečnik je na Koroškem načrtoval tri spomenike, Malgajevega v Dobrijah pri Ravnah na Koroškem, spomenik NOB v Mežici in spomenik žrtvam prve in druge svetovne vojne v Črni na Koroškem. Ta je bil odkrit pred natanko 70. leti, 31. avgusta 1952, in predstavlja enega redkih uresničenih primerov povezave spominskega obeliska z vaškim vodnjakom, kakršne je Plečnik pogosto snoval, je ob jubileju zapisal arhitekt Bončina.

Šest metrov visok kvadratni steber, na vrhu okrašen z modelirano človeško glavo, je obložen z rečnimi kamni, v spomenik pa so vzidani različni arhitekturni in okrasni elementi. V spodnjem delu iz štirih pip priteka voda v osem skledastih korit, iz katerih odteka v kvadratni bazen ob vznožju.

Osrednje krožišče v Črni, iz katerega ceste vodijo proti Šoštanju, Solčavi in Mežici, sicer velja za eno najstarejših krožnih križišč v Sloveniji.