Search
Close this search box.

Osnovnošolci šole Podgorje so se preizkusili na turnih smučeh

Planinska zveza Slovenija v sodelovanju s športnimi društvi in različnimi klubi daje osnovnim šolam možnost, da se vključijo v projekt »Šolar na turne smuči«. V okviru projekta želijo otrokom in mladostnikom približati turno smučanje.

Turno smučanje je dejavnost gibanja s smučmi v gorskem svetu, pri čemer imamo smuči v vzponu in spustu na nogah ter zahteva številna znanja, veščine in sposobnosti. Predstavlja osnovno motorično gibanje hoje, ki je podobno klasični tehniki hoje in teka na smučeh. V zimskem času, ko sneg prekrije hribe in doline lahko predstavlja svoboden način gibanja v naravi. V primeru izrednih vremenskih razmer ter velikih količin snega pa edini način mobilnosti.

Tekmovalno turno smučanje je relativno mlad in zelo naporen zimski šport. Mladi načeloma nimajo možnosti spoznati omenjenega športa, ker je oprema draga. Starši pa nimajo znanja in izkušenj, da bi svoje otroke vpeljali v gorski svet, kjer ga izvajajo. Naloga Podkomisije za turno smučanje, ki deluje pod okriljem Planinske zveze Slovenije, je približati tekmovalno turno smučanje širšemu krogu gornikov.

Projektu »Šolar na turne smuči« se je to leto priključila tudi OŠ Podgorje, ki je skupaj s Turno Smučarskim Klubom LiMa in Športnim društvom Šmiklavž predstavila ta šport učencem 7. in 8. razreda. Skupaj so se zbrali na smučišču Kope, kjer so izvedli 4 urno predstavitev tega izjemno lepega športa. Najprej so se učenci seznanili z opremo, nato pa se skupaj z inštruktorji odpravili v bližino prog in tako osvojili tehniko gibanja s turnimi smučmi ter se seznanili o pravilih gibanja na smučiščih in v gorskem svetu nasploh. Turno smuko so začinili še s spustom ter polni vtisov zaključili lep zimski dan.

Predstavitev so pripravili člani Športnega društva Šmiklavž, in sicer inštruktor turnega smučanja Tomaž Pritržnik v sodelovanju z Borisom Repnikom. V športnem društvu si prizadevajo ponuditi različne športne aktivnosti tudi v zimski sezoni, katere bi popestrile dejavnosti v njihovem društvu in bližnji okolici.

V športnem društvu si prizadevajo, da bi v naslednjih letih v projekt vključili tudi druge šole iz Mislinjske doline ter s tem razširili zanimanje za ta šport večjemu številu otrok in mladostnikov. Osebam z interesom in potencialom bi se tako lahko odprla vrata za trenažni proces s katerim bi lahko postali aktivni tekmovalci turnega smučanja. Turno smučanje bo namreč postal olimpijski šport, kar daje mladim motiv, da se skupaj s strokovno izobraženim kadrom podajo na pot »Cortina – Milano 2026«.

Besedilo: Tomaž Pritržnik

Dogodki

Planinska zveza Slovenija v sodelovanju s športnimi društvi in različnimi klubi daje osnovnim šolam možnost, da se vključijo v projekt »Šolar na turne smuči«. V okviru projekta želijo otrokom in mladostnikom približati turno smučanje.