Oskrbovancem v domovih za starejše bodo mobilne ekipe brise jemale kar tam

Oskrbovance domov za starejše bodo odslej testirali kar v domovih, da bi tako zmanjšali število potrebnih prevozov in manj obremenjevali starejše, je danes pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Po dogovoru z ministrstvom za zdravje bodo oskrbovancem domov brise jemale mobilne ekipe.
dom starejših na fari

“Zagotovili bomo odvzem brisov v domovih starejših. To je pomembno z vidika oskrbovancev, ki so večinoma starejše osebe, ki mogoče imajo že kakšne druge bolezni, morda so nepokretne, dementne in je posledično vožnja v zdravstvene domove zelo naporna. Včasih se to namreč dogaja tudi sredi noči in se želimo temu izogniti. Organizirane bodo ekipe, ki bodo jemale brise v domovih za starejše,” je dejal Cigler Kralj.

Po dogovoru z ministrstvom za zdravje bodo na ministrstvu za delo prevzeli skrb za zbiranje potreb po varovalni opremi in kadrih v socialno varstvenih zavodih. “Tu predvsem mislim na spremembe kadra, ko bi ekipe ali posamezni delavci zbolevali in bi jih bilo treba nadomestiti. Podatke bomo sporočali vsak dan do 13. ure na ministrstvo za zdravje. Tako bomo zagotovili enotno centralno pot in se izognili komunikacijskim šumom,” je pojasnil minister.

Vsem izvajalcem institucionalnega varstva, torej domovom starejših, varstveno-delovnim centrom in centrom za usposabljanje, delo in varstvo, pa bodo zagotovili tudi izobraževanje o pravilni uporabi zaščitne opreme.

Ministrstvo za zdravje pa se je zavezalo, da bo domske zdravnike oziroma zdravstvene ekipe pozvalo, naj tudi v težjih razmerah ostanejo na razpolago vsaj v okviru pogodbe, ki jo imajo sklenjeno. To velja tako za izvajalce lokalnih zdravstvenih domov kot koncesionarje, je pojasnili Cigler Kralj.

Na novinarska vprašanja je zagotovil, da upravičencem socialnih transferjev te zagotavljajo nemoteno. “Na humanitarnih organizacijah, kot sta Rdeči križ in Karitas, pa je moč zaprositi za dodatne prehranske obroke. Se pa tudi lokalno organizirajo ponudniki brezplačnih obrokov, tako da bi tudi otroci in socialno šibkejši dobivali ustrezno pomoč. Obrnite se na lokalne centre za socialno delo,” je pozval Cigler Kralj.

Na vprašanje glede načrtovanega kriznega dodatka za upokojence in najbolj ranljive socialne skupine prebivalstva pa je zagotovil, da bo “kakršen koli dodatek, kakršna koli pomoč, ki bo sprejeta v okviru korona-paketa takšna, da bo pravična in da bo odgovorila na potrebe ljudi, ki jo bodo prejeli. To moramo zagotoviti”. Zveza društev upokojencev Slovenije je namreč danes pozvala vlado, da bi bilo treba po vsebini in obsegu jasno definirati, kdo je do dodatka upravičen in koliko časa ga bo prejemal, kako bo upoštevan kot dohodek in na kaj vse bo posledično vplival.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.