Search
Close this search box.

Organiziran bo pohod v spomin na zadnjo bitko 2. svetovne vojne v Evropi

V spomin na zadnjo bitko 2. svetovne vojne v Evropi bo v petek organiziran spominski pohod.

V mesecu maju se spominjamo konca 2. svetovne vojne ter zmage proti fašizmu in nacizmu. V Evropi se je vojna končala 8. maja 1945 s predajo nemške vojske, premirje pa je bilo razglašeno dan kasneje. A vojna se v Sloveniji takrat ni končala, zadnji boji so potekali še v naslednjem tednu. Z zadnjo bitko, ki se je odvila 15. maja 1945 pri Poljani na Prevaljah, se je tudi uradno končala vojna na evropskih tleh.

V namen spomina na zadnjo bitko na evropskih tleh organizirata Planinsko društvo Mislinja in Združenje borcev za vrednote NOB Mislinjske doline 5. spominski pohod, ki bo v petek, 17. maja, ob 23:00 uri. Pohodniki se boste v srednje zahtevnem pohodu, ki bo trajal okoli 10 ur, sprehodili iz Mislinje preko Sredem, Podgorja, Raduš, Sel, Ivarčkega jezera, mimo Smuč koče, Leš do končnega cilja, Poljane pri Prevaljah, kjer bo v soboto, 18. maja, ob 10:00 osrednja proslava ob 74-letnici zadnjih bojev 2. svetovne vojne na Evropskih tleh.

Zaradi zagotovitve prehrane in prevoza nazaj v Mislinjo je potrebna predhodna prijava. Prijave se zbirajo do srede, 15. maja na telefonski številki tel.  041 690 815 (Živko Jeseničnik) in na 031 571 696 (Jože Hribar) ali na e-naslovu info@main.deus.si in crepic@gmail.com.

Prijavnina znaša 10 € in se plača pred pohodom. V prijavnino je zajet kontrolni kuponček, 2x čaj med potjo, topla malica na Poljani in po zaključku proslave organiziran prevoz nazaj v Mislinjo.

Dogodki

V spomin na zadnjo bitko 2. svetovne vojne v Evropi bo v petek organiziran spominski pohod.