Omejitev gibanja med občinami ostaja, postopno dodajanje izjem pri prodaji

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, v sredo, 8. aprila.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V Sloveniji so v torek opravili 1214 testov na novi koronavirus, od katerih jih je bilo 36 pozitivnih. Hospitaliziranih je bilo 111 bolnikov, med njimi 35 na intenzivni negi. Umrli so štirje bolniki s covidom-19, iz bolnišnice so jih odpustili pet, je objavila vlada. Skupno število okuženih se je povzpelo na 1091, skupno število umrlih na 40.

LJUBLJANA – Na sestanku delovne skupine za zajezitev posledic epidemije so po besedah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška predlagali postopno dodajanje izjem pri prodaji. Po velikonočnih praznikih bodo lahko najprej delo začeli vulkanizerji, avtopralnice in avtomehaniki. Pozneje načrtujejo postopno odpiranje prodajaln s tehničnim blagom.

BRDO PRI KRANJU/LJUBLJANA – Na Brdu pri Kranju se je sestala vladna delovna skupina za lokalno samoupravo, ki jo vodi minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Pripravljati je začela predloge dopolnitev že sprejetega protikoronskega zakona in predloge za naslednje svežnje ukrepov. Kranjski župan Matjaž Rakovec je na vladni novinarski konferenci poudaril, da so župani “v prvi bojni liniji”, ko se zoperstavljajo novemu koronavirusu. Po njegovih besedah župane skrbi, da bi občine v času epidemije padle v likvidnostne težave, zato so zadovoljni s povabilom v vladno delovno skupino za pripravo ukrepov in tudi obljubljeno višjo povprečnino v skladu s koalicijsko pogodbo.

LJUBLJANA – Dodatek za delo v rizičnih razmerah bo izplačan, a ne takoj, saj večina bolnišnic nima zadostnih likvidnostnih sredstev, je dejal vladni govorec Jelko Kacin. Prepričan je, da je bil razlog za ostre odzive nesporazum. Glede morebitnega začetka sproščanja omejitvenih ukrepov pa je poudaril, da vlada še ni sprejela konkretnih odločitev.

LJUBLJANA – Zdravje prebivalcev se bo v daljšem obdobju brez izvajanja zdravstvenih storitev zelo verjetno poslabšalo in s tem tudi podražilo, je opozorila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik. Po njeni oceni naročanje bolnikov po rahljanju omejevalnih ukrepov po sedanjem sistemu ne bo mogoče in ga bo treba začeti na novo.

LJUBLJANA – Pred verniki je praznovanje velike noči, ki je najpomembnejši praznik v Katoliški cerkvi. Običajno se praznuje v družinskem krogu in z obiskom cerkve, a bo ob epidemiji praznovanje potekalo drugače. Ob tem voditelji verskih skupnosti v Sloveniji pozivajo vernike, naj ostanejo doma in čas posvetijo osebni molitvi in branju verskih besedil.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je po telefonu z italijanskim kolegom Sergiom Mattarello govoril o soočanju z novim koronavirusom. Kot so sporočili iz Pahorjevega urada, sta poudarila pomen solidarnosti in sodelovanja med državami in obžalovala, da se EU ni odzvala prej in bolj učinkovito.

LJUBLJANA – Zavod za blagovne rezerve zaščitne opreme po navedbah gospodarskega ministrstva ne sme kupovati neposredno od kitajskih proizvajalcev, kar pa po pojasnilih računskega sodišča ne drži, danes poročata spletni portal Necenzurirano.si in časnik Dnevnik. Na ministrstvu so na vprašanje medijev, zakaj za posrednike v poslih najema različna podjetja iz Slovenije, odgovorili, da Slovenija oziroma zavod ne more izvajati neposrednih finančnih transakcij na Kitajsko. Posluje lahko namreč zgolj s slovenskimi dobavitelji. Vendar pa zakonska omejitev, ki bi zavodu za blagovne rezerve preprečevala dogovore s kitajskimi podjetji, v resnici ne obstaja. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je dejal, da ne bo dovolil, da bi se na škodo slovenskih davkoplačevalcev zlorabljala javna sredstva in okoristili vojni dobičkarji.

LJUBLJANA – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije predlaga, da se v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom določi nekatere nove izjeme. Med te bi uvrstila gradbena dela, avtoservisne delavnice, trgovine s tehničnim blagom, lokale s prehrano za prevzem, kozmetično dejavnost, frizerske salone, parkovno vrtnarstvo in kemične čistilnice.

LJUBLJANA – Predsednik Zbornice varnosti in zdravja pri delu Janez Fabijan je izrazil zadovoljstvo, da “smo skupaj in s sprejemom različnih preventivnih zdravstvenih ukrepov zaenkrat uspeli preprečiti večje izbruhe okužb z novim koronavirusom med zaposlenimi v podjetjih”. Med težavami je sicer opomnil na nasprotujoča si priporočila glede zaščite pred okužbo.

LJUBLJANA – Določbe zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja koronavirusa so glede izdajanja gradbenih dovoljenj nejasne, opozarja Slovensko nepremičninsko združenje FIABCI Slovenija. Predlaga, da se v drugem zakonskem paketu izrecno opredeli, za katere objekte se dovoljenja lahko izdajajo. Zakon bi moral tudi določiti, da naprej tečejo tudi postopki za izdajo mnenj oz. soglasij vseh nosilcev urejanja prostora in Geodetske uprave RS, ki so potrebni za izdajo gradbenih dovoljenj.

LJUBLJANA – Veljavnost prometnih dovoljenj je mogoče odslej podaljšati preko spleta na portalu eUprava. Za podaljšanje je potrebna uporaba digitalnega potrdila, zato storitev lahko koristijo samo tisti, ki imajo že nameščeno delujoče digitalno potrdilo za uporabo portala.

KRANJSKA GORA/BOVEC – Ob pričakovanem ponovnem zagonu italijanskega gospodarstva po velikonočnih praznikih sta kranjskogorski in bovški župan pozvala k odprtju meje v Ratečah in na Predelu za prebivalce, ki so zaposleni v italijanskih podjetjih. Prehod meje je namreč sedaj mogoč le preko precej oddaljenega mejnega prehoda Robič.

LJUBLJANA – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec se je sestala s predstavniki trgovskih verig, od katerih je dobila zagotovilo, da bodo v nastalih razmerah zaradi epidemije novega koronavirusa še naprej podpirali prodajo slovenskih proizvodov na svojih trgovskih policah.

LJUBLJANA – V Žitu se prilagajajo trenutnim razmeram, ko se zaradi epidemije novega koronavirusa odsvetuje pogosto obiskovanje trgovin. Vzpostavili so svojo lastno spletno trgovino, v kateri so na voljo trajni izdelki Žita in Podravke, dostavo na dom pa je mogoče naročiti po celotni Sloveniji.

LJUBLJANA – Z novim koronavirusom so okuženi štirje policisti, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi. Trije se po njihovih navedbah zagotovo niso okužili med delom, pri enem pa to ni jasno. Za tiste, ki so bili v stiku z okuženim, so odredili samoizolacijo na domu in testiranje. Trenutno je v samoizolaciji pet uslužbencev policije.

LJUTOMER – V ljutomerskem domu starejših občanov so v torek zaradi suma na novi koronavirus odvzeli 15 brisov, pozitivni so bili trije, eden pri varovancu in dva pri zaposlenih. Skupno je okuženih 52 ljudi, od tega 45 stanovalcev in sedem zaposlenih. Na pomoč v dom prihaja dodatni zdravstveni kader.

METLIKA – V Občini Metlika je po podatkih župana Darka Zevnika z novim koronavirusom skupaj okuženih 53 ljudi, 50 od teh jih je v domu starejših občanov. Pet tamkajšnjih varovancev je do zdaj umrlo, eden od teh v negovalnem oddelku doma, kjer imajo sicer nameščenih 17 postelj, je navedel za STA. Po zadnjih podatkih doma se okužba počasi širi.

HORJUL – V Centru starejših Horjul so doslej zabeležili 20 okužb z novim koronavirusom pri oskrbovancih. Trije so v bolnišnici, eden od hospitaliziranih je umrl, 16 pa jih je nastanjenih na izolacijskem oddelku. Nespremenjeno pa ostaja število okužb pri zaposlenih, in sicer štiri. Upravljavci doma so ob teh podatkih “pazljivo optimistični”.

POSTOJNA – V postojnskem hotelu Epic so dobili še enega stanovalca, tako da je v karanteni skupno 28 oseb, je za STA potrdil poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Spodbuden je podatek, da med oskrbovanci skupno šestih domov za starejše v regiji zaenkrat nimajo nobenega pozitivnega na novi koronavirus.

KRANJSKA GORA – V kranjskogorskemu domu starejših so se tako kot v drugih domovih po državi pripravili na morebitne okužbe z novim koronavirusom. V tem primeru bi rabili dodatno pomoč, zato so pozvali vse ustrezno usposobljene in pripravljene, naj se jim javijo. Predlagajo, da bi jim na pomoč v obliki prakse priskočili tudi študenti zdravstvenih šol.

LENDAVA – V gostilni v Dolgi vasi, kjer je v osamitvi ostalo deset državljanov, je stanje nespremenjeno. Vsi se dobro počutijo, ob osmih s potrjeno okužbo s koronavirusom ostajata tam tudi dva, ki sta bila na testiranju negativna, saj doma nimata ustreznih razmer za osamitev. Zato želita ostati v karanteni 14 dni, kot je bilo to določeno tudi s prvo odredbo.

LJUBLJANA – Poslanska skupina Levica v pobudi vladi med drugim zahteva, da prekliče reze v filmsko in knjižno produkcijo. Pobudo je pripravila po tem, ko je ministrstvo za kulturo naložilo Slovenskemu filmskemu centru in Javni agenciji za knjigo RS, naj zaradi zajezitve koronavirusa zadržita izdajanje odločb in razpisov za sofinanciranje projektov. Podobno pobudo je pripravil tudi poslanec SD Samo Bevk. Kot so v odzivu zapisali na ministrstvu, se njihovo priporočilo nanaša le na to, kako voditi razpise do letošnjega rebalansa po zakonu o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni.

LJUBLJANA – Mestna knjižnica Ljubljana, ki v času epidemije novega koronavirusa svojim članom omogoča brezplačno izposojo elektronskih knjig in dostop do številnih elektronskih podatkovnih zbirk, sedaj omogoča še izposojo študijskega gradiva po pošti.

LJUBLJANA – Raziskovalke in raziskovalci Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU vse od izbruha koronavirusne bolezni spremljajo besede, ki so nastale ob pojavu koronavirusa ali v času epidemije pridobile nove pomene. Sedaj so pripravili poseben razdelek portala Fran, ki so ga poimenovali Fran, različica covid-19.

SVET

KOEBENHAVN – Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da v Evropi kljub pozitivnim znakom v nekaterih državah še ni nastopil čas za rahljanje ukrepov, sprejetih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge je ob tem dejal, da boljše vedenje o covidu-19 in pozitiven razvoj v posameznih državah še zdaleč ne pomenita, da je novi koronavirus premagan. V Evropi število okuženih še vedno narašča, doslej so zabeležili 687.236 okužb. Umrlo je 52.824 ljudi.

STRASBOURG – Generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić je izdala smernice glede spoštovanja demokratičnih načel, vladavine prava in človekovih pravic v času krize, povezane z novim koronavirusom. Ob tem je poudarila, da virusu “ne smemo dopustiti, da uniči naše temeljne vrednote in svobodne družbe”. Smernice je SE v torek poslal vsem 47 državam članicam. Njihov namen je pomagati državam, da bodo ukrepi, sprejeti v okviru te krize, časovno omejeni in sorazmerni z grožnjo, ki jo predstavlja širjenje virusa.

WUHAN – Ob izrazih veselja je iz kitajskega mesta Wuhan, kjer se je novi koronavirus decembra lani prvič pojavil, prvič odpotovalo več deset tisoč ljudi, potem ko so oblasti po 76 dneh odpravile prepoved potovanj iz mesta. V 11-milijonski metropoli ostaja prisoten strah, v karanteni pa več tisoč, če ne milijoni ljudi. Znova obratujejo tudi trajekti, tramvaji in taksiji. Ponovno je tudi odprto letališče za notranje lete.

RIM – V Italiji se razmere glede koronavirusa še naprej umirjajo. Od torka je za covidom-19 umrlo še 542 ljudi, kar je manj kot dan pred tem. Skupaj je umrlo 17.669 ljudi, okužilo pa se jih je 139.422. Že peti dan zapored se je zmanjšalo število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi.
Trenutno je v Italiji okuženih še 95.262 ljudi, kar je 1195 oziroma 1,3 odstotka več kot v torek. Skupno število okuženih z novim koronavirusom je v zadnjem dnevu naraslo za 3836 oziroma 2,8 odstotka na 139.422. To Italijo uvršča na tretje mesto po številu okuženih, za ZDA in Španijo. Italija je sicer zaradi epidemije novega koronavirusa zaprla svoja pristanišča za ladje z begunci. Ladje nevladnih organizacij, ki so migrante rešile izven italijanskih voda, tako ne bodo mogle pristati v Italiji.

MADRID – Španija, ki je med najhuje prizadetimi državami v pandemiji novega koronavirusa na svetu, bi lahko konec meseca začela opuščati določene, ukrepe za zajezitev virusa. Dnevno število smrtnih žrtev novega koronavirusa je sicer naraslo drugi dan zapored. Od torka je umrlo še 757 ljudi, skupno 14.555. V Španiji so že od 14. marca v veljavi stroge omejitve gibanja na javnih krajih, v okviru katerih lahko ljudje dom zapustijo samo, če gredo na delo, po nakupih ali poiskat zdravniško pomoč.

LONDON – V Veliki Britaniji je v zadnjem dnevu za boleznijo covid-19 umrlo še 938 ljudi, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupno število doslej umrlih je s tem preseglo 7000. Število potrjeno okuženih v državi pa je naraslo za 5492 na 60.733. Stanje premierja Borisa Johnsona, ki je zaradi covida-19 na intenzivni negi, se medtem izboljšuje.

ZAGREB/SPLIT – Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah do 14. ure potrdili 61 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupno 1343. V Splitu so tudi potrdili prve primere okužbe v kakšnem od hrvaških domov za starejše. Zaradi koronavirusne bolezni 19 so doslej zabeležili 19 smrti. Hrvaško predsedstvo EU je zaradi pandemije covida-19 preložilo vrh EU in šestih držav Zahodnega Balkana, ki je bil napovedan za 7. maj v Zagrebu.

NEW YORK – Direktor ameriškega nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je izrazil optimizem, da bi se lahko kriza zaradi novega koronavirusa v ZDA začela izboljševati prihodnji teden, saj se hospitalizacije upočasnjuje skupaj z rastjo novih okužb. V ZDA so doslej potrdili 403.000 primerov okužb. Umrlo je 12.936 ljudi. Ameriški predsednik Donald Trump je kritiziral Svetovno zdravstveno organizacijo zaradi odziva na pandemijo in je celo zagrozil, da ji bo odvzel ameriške prispevke.

ŽENEVA/NEW YORK – Generalni sekretar Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je pozval svetovne voditelje, naj prenehajo s politiziranjem pandemije novega koronavirusa. Odzval se je po ostri kritiki, ki jo je glede ravnanja v trenutni krizi na WHO usmeril ameriški predsednik Donald Trump. Obenem je pozval ZDA in Kitajsko, naj združita moči. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je medtem menil, da sedaj ni čas za kritiko prvega odziva na širjenje novega koronavirusa.

LONDON/BRUSELJ – Predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) Mauro Ferrari je odstopil s položaja. Italijanski strokovnjak s področja nanomedicine, ki je ERC vodil od januarja, je za časnik Financial Times pojasnil, da odstopa zaradi razočaranja nad odzivom EU na pandemijo koronavirusne bolezni 19. Evropska komisija je odstop Ferrarija na začetku mandata in v pandemiji v odzivu obžalovala.

TEHERAN – Iranski predsednik Hasan Rohani je objavil načrt vlade o tristopenjski odpravi ukrepov za boj proti novemu koronavirusu. Prva stopnja bo v soboto, ko se bodo zaposleni v sektorjih, kjer je nizko tveganje za okužbe, začeli vračati na delo, vendar ne v prestolnici Teheran. Iran je ena najbolj prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa na svetu. Covid-19 je zahteval več kot 4000 življenj, potrdili so več kot 64.000 okužb.

ŠPORT

LJUBLJANA – Slovenski odbojkarski reprezentant Alen Pajenk je zaključil svojo zgodbo na Poljskem. Pravzaprav ne še čisto. Tako kot Dejanu Vinčiću mu je po predčasnem koncu poljskega prvenstva potekla pogodba pri ekipi Cerrad Czarni Radom, a za razliko od reprezentančnega kolega ne more domov in dramo okoli novega koronavirusa preživlja na Poljskem.

TOKIO – Olimpijski ogenj za olimpijske igre Tokio 2020, ki so jih morali zaradi pandemije novega koronavirusa prestaviti na naslednje leto, ni več na ogled javnosti v Fukushimi, so sporočili japonski organizatorji OI, ki sedaj delajo od doma. Japonski premier Shinzo Abe je namreč v torek razglasil izredne razmere, ki so začele veljati danes.

BERN – Štirikratni olimpijski zmagovalec Simon Ammann bo nadaljeval kariero v smučarskih skokih tudi v naslednjem obdobju, saj si želi nastopiti na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu leta 2022, pred tem pa tudi na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu 2021. Te načrte zdaj 38-letnega športnika je sporočila smučarska zveza Švice. Naslednjo zimo bo švicarski skakalec nastopal v 24. sezoni svetovnega pokala. Njegovi največji uspehi pa imajo že kar dolgo brado, leta 2002 v Salt Lake Cityju in osem let pozneje v Vancouvru je osvojil po dve zlati olimpijski medalji. Svetovni prvak na veliki napravi je postal leta 2007 v Sapporu, leta 2010 pa je v Planici slavil naslov svetovnega prvaka v poletih.

LJUBLJANA – Mednarodna kajakaška zveza (ICF) je sporočila, da bodo vsa tekmovanja pod njenim okriljem do konca avgusta odpovedana ali prestavljena. Svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane v Ljubljani, ki bi moralo biti v prvi polovici julija, naj bi izvedli v začetku septembra. Pandemija koronavirusa je ohromila svet, ob tem pa na glavo postavila tudi letošnjo kajakaško sezono. Evropska in svetovna kajakaška zveza sta bili zaradi situacije primorani odpovedati ali prestaviti večji del tekmovanj v letu 2020. Ljubljana bi morala med 6. in 12. julijem gostiti svetovno prvenstvo v slalomu na divjih vodah za mladince in mlajše člane, a so se organizatorji in ICF uspeli dogovoriti o prestavitvi tekmovanja na poznejši datum. Po trenutnih napovedih naj bi se najboljši mladi slalomisti v Ljubljani mudili med 1. in 6. septembrom.

MÜNCHEN – Izvršni odbor Fiba Europe, na katerem Slovenijo preko videopovezave zastopa predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, se je danes odločil, da zaradi pandemije novega koronavirusa odpove vseh 16 celinskih tekmovanj mlajših kategorij in jih prestavi na leto 2021. Fiba Europe je odpovedala tudi poletno srečanje v Postojni.

LONDON – Premier league lahko izgubi več kot milijardo evrov, če ne bodo končali sezone, ki je prekinjena zaradi pandemije novega koronavirusa, je navedel prvi mož najvišjega angleškega nogometnega prvenstva Richard Masters. To je zapisal v pismu Julianu Knightu, predsedniku britanskega parlamentarnega odbora za digitalizacijo, kulturo, medije in šport.

LONDON – Potem ko so v javnosti zaokrožile fotografije nogometnega trenerja Joseja Mourinha, ki sredi pandemije novega koronavirusa v enem od javnih londonskih parkov z varovanci pri Tottenhamu opravlja trening, britanska javnost poziva h kazni za nepremišljenega Portugalca. Za zdaj jo je odnesel le z opozorilom klubskega vodstva. Mourinho je skupaj z nekaj člani prve ekipe, med njimi s Tanguyjem Ndombelejem, Davinsonom Sanchezom in Ryanom Sessegnonom v parku v Londonu opravljal trening, čeprav bi se morali vsi štirje v poskusu zajezitve širjenja novega koronavirusa držati samoosamitve.

NEW YORK – Komisar severnoameriške hokejske lige NHL Gary Bettman je v pogovoru za ameriško televizijsko mrežo NBC dejal, da je možno, da zaradi širjenja pandemije novega koronavirusa v Severni Ameriki sezone 2019/20 ne bodo končali. Liga NHL je 12. marca za nedoločen čas prekinila sezono in tekem tudi ta mesec ne bo. Redni del lige bi se moral končati 4. aprila, trenutno pa ni jasno, ali bodo lahko pozneje izpeljali končnico. V tej sicer tudi letos ne bo Anžeta Kopitarja, kapetana Los Angeles Kings, ki s kralji trenutno zaseda predzadnje mesto na zahodnem delu lige.

RIM – Zaradi pandemije novega koronavirusa je predčasno konec letošnje sezone v prvi italijanski košarkarski ligi serie A, je sporočila tamkajšnja zveza (FIP). Odločitev je sporočil predsednik FIP Giovanni Petrucci dan potem, ko je vodstvo italijanske odbojkarske lige končalo redni del superlige in dve nižji ligi, a še upa na končnico.

MONTREAL – Veliko nagrado Kanade za svetovno prvenstvo formule ena, ki je bila v Montrealu predvidena 14. junija, so prestavili zaradi pandemije novega koronavirusa, so sporočili organizatorji in izrazili razočaranje, ker ne bodo mogli pripraviti prve dirke v sezoni potem, ko so bile druge pred tem odpovedane ali prav tako prestavljene.

BASEL – Švicarski teniški zvezdnik Roger Federer je tako navijače kot druge športne zvezdnike v času pandemije novega koronavirusa pozval k virtualnemu treningu. Svoje veščine naj pokažejo pri odbijanju žogice v steno, je švicarski as rokavico vrgel prek Twitterja in k izzivu med drugimi pozval tudi slovenskega zvezdnika lige NBA, košarkarja Luko Dončića.