Search
Close this search box.

Ohranite svoj traktor v vrhunski formi – nasveti za redno vzdrževanje!

Traktorji so nepogrešljivi pomočniki na kmetijah in drugih delovnih mestih, kjer je potrebno premikati težke tovore ali izvajati različna poljska dela. Da bi vaš traktor dolgo časa služil svojemu namenu in ohranjal svojo učinkovitost, je ključno redno in pravilno vzdrževanje.

Kot vsako vozilo tudi traktor potrebuje redno vzdrževanje, če želimo, da bo njegova življenjska doba čim daljša.

Vzdrževanje traktorja je ključno za njegovo dolgo življenjsko dobo in optimalno delovanje. Redno vzdrževanje kmetijske mehanizacije ne le preprečuje nenadne težave, ampak tudi izboljšuje učinkovitost in zanesljivost vašega traktorja.

V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, ki vam utegnejo priti prav.

Preberite navodila za vzdrževanje

Vsak traktor ima navodila proizvajalca za osnovno nego traktorja, v njem pa se navadno nahaja:

  • Osnovna navodila za uporabo in druge informacije, značilne za vaš model traktorja.
  • Tabela, ki prikazuje vrsto in količino tekočine za hidravlični sistem, zavore, hladilno tekočino motorja, itd.
  • Navedbe glede tlaka v pnevmatikah, navora privijanja in druge s tem povezane informacije.
  • Navedeni časovni intervali običajnega vzdrževanja, ki poskrbijo za mazanje okvirja, motorja, menjalnika, menjavo hidravličnega olja, zamenjavo filtra in druge splošne vidike vzdrževanja.
  • Položaj krajev za mazanje.
  • Palice za nadzor nivoja tekočin ali kontrolna okna.
  • Navodila za čiščenje filtrov za zrak in gorivo.

Če priročnika ne najdete, oziroma ste ga izgubili, ga lahko dobite v arhivu pri proizvajalcu.

Redno menjavanje olja

Olje v motorju vašega traktorja je bistvenega pomena za mazanje in hlajenje motornih komponent. Redno menjavanje olja preprečuje obrabo in podaljšuje življenjsko dobo motorja.

Priporočljivo je, da olje menjate vsakih 100 ur delovanja ali po priporočilu proizvajalca. Pri tem pa izberite ustrezno vrsto olja, ki je skladna s specifikacijami vašega traktorja.

Redno preverite tekočine

Redno preverjanje tekočin je nujno, saj lahko kakršnokoli puščanje povzroči obrabo delov, ki niso poceni.

Poleg motornega olja morate preveriti tudi hidravlično olje, hladilno tekočino, tekočino za prenos, ne pozabite preveriti tudi elektrolit v bateriji.

Preverite filtre

Redno preverjajte filter goriva in bodite pozorni, če se je nabrala voda. Ne pozabite preveriti tudi zračni filter, traktorji se namreč pogosto uporabljajo v prašnem okolju, zato je treba filtre očistiti vsak dan ali vsaj vsak teden.

Pregled pnevmatik

Pnevmatike traktorja so ključnega pomena za varno in učinkovito delovanje. Redni pregledi in vzdrževanje pnevmatik vključujejo:

  • Tlak v pnevmatikah: Pravilno napolnjene pnevmatike zagotavljajo optimalen oprijem in zmanjšujejo obrabo. Preverjajte tlak vsaj enkrat na mesec.
  • Obraba: Preverjajte globino profila in stanje pnevmatik. Če opazite neenakomerno obrabo, preverite poravnavo koles.
  • Poškodbe: Pregledujte pnevmatike za morebitne razpoke, ureznine ali druge poškodbe, ki lahko vplivajo na varnost in zmogljivost.

Mazanje gibljivih delov

Kmetijska mehanizacija ima v primerjavi z avtomobili veliko več gibljivih delov, ki jih je treba mazati za optimalno delovanje. Redno mazanje gibljivih delov traktorja je ključno za preprečevanje obrabe in nastanek korozije.

Ko opazite del, ki se premika, ga namažite, pri tem pa uporabite tlačno pištolo s kartušo za maščobe. Najprej očistite okov, nato priključite cev in začnite črpati maščobo.

Nadaljujte, dokler se tesnilo ne razširi ali dokler ne opazite iztekanja maščobe iz stičišča. Mazivo nanesite na krmilne komponente, zavore, sklopke in vlečne mehanizme.

Če imate starejši traktor uporabite posebno mast za menjalnik. Pogosto se ista tekočina uporablja tako za hidravlični sistem kot za menjalnik, vendar lahko uporaba napačne tekočine povzroči resne okvare.

Ko pride do težav se obrnite na servis traktorjev

Kljub rednemu vzdrževanju lahko včasih pride do težav, ki zahtevajo strokovno pomoč. V takšnih primerih je pomembno, da se obrnete na usposobljen servis traktorjev. Strokovnjaki lahko diagnosticirajo in odpravijo težave, ki jih morda sami ne bi mogli rešiti. Redni obiski servisa lahko vključujejo:

  • Diagnostiko motorja in elektronskih sistemov.
  • Strokovno menjavo tekočin in filtrov.
  • Popravilo in zamenjavo poškodovanih delov.

Podjetje Klasje je eden izmed najbolj usposobljenih servisov traktorjev, ki ga odlikujejo odlično opravljene storitve, hitri odzivni roki, delo po terenu kjer koli v Sloveniji in tudi izven nje ter sorazmerno nizka cena.

V njihovi ponudbi so rezervni deli za traktorje vse tipe in znamke, kot so Zetor, Deutz, Univerzal, New Holland, John Deere, Fendt, Tomovinkovič itd.

Redno vzdrževanje traktorja je ključno za njegovo dolgo življenjsko dobo in zanesljivo delovanje. Sledite načrtu vzdrževanja, ki vključuje menjavo olja in filtrov, pregled pnevmatik, mazanje gibljivih delov in preverjanje tekočin. Ne pozabite tudi na splošne preglede in redne obiske usposobljenega servisa. Tako boste zagotovili, da bo vaš traktor vedno v vrhunski formi in pripravljen na vse izzive.

Traktorji so nepogrešljivi pomočniki na kmetijah in drugih delovnih mestih, kjer je potrebno premikati težke tovore ali izvajati različna poljska dela. Da bi vaš traktor dolgo časa služil svojemu namenu in ohranjal svojo učinkovitost, je ključno redno in pravilno vzdrževanje.