Search
Close this search box.

Ohladilo se bo, v nedeljo sneg do nižin

Kot napovedujejo vremenoslovci, bo nedelja povsem zimska s sneženjem. Meja sneženja se bo že v jutranjih urah od severovzhoda spustila do nižin. Ohladitev bo zelo izrazita, je navedeno na spletnem portalu Neurje.si.

Nad severovzhodno Evropo je ciklonsko območje, nad srednjo Evropo pa se nahajajo vremenske fronte. Nad večjim delom Sredozemlja je območje enakomernega zračnega tlaka. Slovenijo bo danes prešla oslabljena vremenska fronta. 

V soboto bo nad območjem Genovskega zaliva nastal ciklon, ki se bo v noči na nedeljo poglobil in pomaknil nad osrednjo Italijo ter vplival na vreme pri nas. Nad našimi kraji bodo do nedelje zjutraj pihali vetrovi zahodnih smeri, ki k nam prinašajo toplejši in vlažen zrak. V nedeljo zjutraj bodo zahodni vetrovi oslabeli, v višjih plasteh bo zapihal šibak vzhodnik, v nižjih plasteh pa bo zapihal okrepljen severovzhodni veter. Od severovzhoda nas na hitro preplavil občutno hladnejši zrak. 

V noči na soboto se bo postopno delno razjasnilo. Po nekaterih nižinah bo lahko nastala megla ali nizka oblačnost. V soboto čez dan bo spremenljivo oblačno. Ponekod bo pihal šibak zahodni ali jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo okoli 0°C, v alpskih dolinah okoli -7 °C. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale med 6 in 10 °C, lokalno v Posavju in Beli Krajini do okoli 12 °C. 

V nedeljo bo zimsko

V noči na nedeljo se bo od jugozahoda hitro pooblačilo. Padavine bodo do nedeljskega jutra zajele vso Slovenijo. Od severovzhoda nas bo, hitro po začetku padavin, zajela precej izrazita ohladitev. Meja sneženja se bo od severovzhoda proti jugozahodu hitro spustila do nižin. Zapihal bo severovzhodnik. Ohladitev bo zelo izrazita, saj se bo meja sneženja, iz prvotnih 1700 m nadmorske višine, zelo naglo spustila do nižin. V nedeljo zjutraj bo najprej pričelo snežiti v severovzhodni Sloveniji, zgodaj dopoldan pa tudi drugod po državi. Pri dežju bo ostalo le na Primorskem. Čez dan bo oblačno s sneženjem, ki bo, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, izrazitejše v vzhodni polovici Slovenije. Temperature se bodo preko celega dne gibale med -2 in 1 °C, še najtopleje bo zgodaj zjutraj, pred prihodom ohladitve. 

Vzhodni del Ljubljanske kotline in nekateri nižinski kraji zahodno in jugozahodno od Pohorja bodo zaradi značilne smeri vetra (vzhodnik), in ob tem sušenja padavin v višinah, deležni tipičnega fenskega efekta, ki je značilen za takšne vremenske situacije, zato lahko predvidevamo, da bo najmanj padavin padlo na območju vzhodnega dela Ljubljanske kotline ter v nekaterih nižinskih krajih zahodno in južno od Pohorske pregrade. 

V noči na ponedeljek bodo padavine oslabele in postopno ponehale. V ponedeljek in torek bo suho.

Glede na povprečje trenutnih izračunov različnih meteoroloških modelov lahko sklepamo, da bi lahko po nižinah, do noči na ponedeljek zapadlo od 5 do 15 cm novega snega, lokalno več, lokalno manj. Ob tem je treba poudariti, da zaenkrat še prihaja do večjih razhajanj med posameznimi izračuni meteoroloških modelov in da količina padavin še ni znana, zato je za natančnejšo in zanesljivejšo napoved višine snežne odeje dobro še malo počakati. Na višino snežne odeje bo tudi tokrat vplivalo več dejavnikov – od temperature zraka, do intenzitete padavin, količine padavin, bližine ciklona, fenskega efekta zaradi orografije, itd,” pojasnjujejo na neurje.si.

Napoved višine novozapadlega snega bodo na Neurje.si izdali v soboto zvečer, ko bodo znane podrobnosti.

Vir: Neurje.si

Dogodki

Kot napovedujejo vremenoslovci, bo nedelja povsem zimska s sneženjem. Meja sneženja se bo že v jutranjih urah od severovzhoda spustila do nižin. Ohladitev bo zelo izrazita, je navedeno na spletnem portalu Neurje.si.