Search
Close this search box.

Ogrožena sova končala pod streli krivolovcev

Še nedolgo nazaj smo poročali o nezakonitem zadrževanju postovke v ujetništvu, ki so jo uspeli rešiti in jo trenutno oskrbujejo v zavetišču za prosto živeče živali na Muti, tokrat pa gre za primer s tragičnim koncem.

Postovka na varnem, osumljencu grozijo do tri leta zapora

Pretekli mesec je bilo Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) namreč seznanjeno s primerom nezakonitega uboja zavarovane velike uharice, naše največje sove. Lovca LD Mislinja sta z zračno puško sovo najprej ustrelila, nato pa jo s palico še pokončala.

Primer so prijavili na Policijsko postajo Slovenj Gradec, kjer preiskava še poteka, obvestili pa so tudi Zavod za gozdove in Lovsko družino Mislinja, kjer so organizirali celo poseben sestanek. Poboj naj bi se sicer zgodil 23. decembra na območju Šentilja pod Turjakom sporočajo s Policijske uprave Celje.

Brezvestna lovca sta s tem krutim dejanjem kršila 342. člen Kazenskega zakonika, kjer je takšno dejanje opredeljeno kot kaznivo dejanje, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let. Lovca sta kršila tudi Uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah ter Zakon o ohranjanju narave.

Tomaž Mihelič, vodja kampanje Varuhi velike uharice pri DOPPS: »V Sloveniji vlagamo veliko napora v varstvo te redke vrste. V akciji Varuhi velike uharice sodeluje veliko srčnih ljudi, ki individualno skrbijo za varstvo njenih gnezdišč po vsej Sloveniji, zato nas tak dogodek še toliko bolj potre. Škoda je, da bi se pozitivna dejanja, ki jih lahko človek naredi za naravo izničila na tak način«.

DOOPS ob tem žalostnem dogodku vse ljubitelje ptic in narave poziva, da jih ob zaznavi suma nezakonitega ubijanja ptic ali drugega surovega ravnanja informacije posredujete na dopps@dopps.si ali na telefon 041 955 988.

Dogodki