Search
Close this search box.

Ogrevanje s peleti. Vse, kar morate vedeti!

Ogrevanje na pelete je sodoben in učinkovit način ogrevanja domov in poslovnih objektov. Ta ogrevalni sistem zgoreva pelete, da proizvede toploto, ki se nato porazdeli po stavbi s pomočjo ogrevalnega sistema.

Postopek ogrevanja ustvari zelo malo pepela ali odpadkov, zaradi česar je okolju prijazna rešitev.

Ogrevalni sistem na pelete je sestavljen iz zalogovnika goriva, dovajalnega mehanizma, zgorevalne komore in razdelilnega sistema ogrevanja.

Peleti so shranjeni v velikem zalogovniku, ki se običajno nahaja v kleti ali garaži. Običajno se peleti samodejno dovajajo v zgorevalno komoro s pomočjo sistema polža.

Peleti izgorevajo v izgorevalni komori, pri čemer se proizvaja toplota, ki se nato porazdeli po zgradbi s pomočjo ogrevalnega sistema, kot so radiatorji ali sistem s prisilnim prezračevanjem.

Sestavni deli ogrevalnega sistema na pelete

Glavne komponente ogrevalnega sistema na pelete vključujejo

  • zalogovnik,
  • polžast sistem,
  • zgorevalno komoro,
  • sistem za zbiranje pepela in
  • sistem za distribucijo ogrevanja.

Zalogovnik zadržuje pelete in zagotavlja stalen dovod peletov v zgorevalno komoro. Polž transportira pelete iz zalogovnika v zgorevalno komoro. Zgorevalna komora je mesto, kjer izgorevajo peleti, ki ustvarjajo toploto.

Sistem za zbiranje pepela odstrani ves pepel ali odpadke, ki nastanejo med procesom ogrevanja. Sistem za distribucijo ogrevanja prenaša toploto, proizvedeno v zgorevalni komori, v različne prostore v stavbi.

Ogrevanje na pelete torej je zelo učinkovit in okolju prijazen način ogrevanja domov in objektov.

Za ogrevanje uporabljajo stisnjen les ali peleti iz biomase. S svojo dostopno ceno in visoko priročnostjo so odlična alternativa tradicionalnim metodam ogrevanja.

Prednosti ogrevanja na pelete

Ogrevanje na pelete ponuja vrsto prednosti pred tradicionalnimi načini ogrevanja, zaradi česar je priljubljena izbira mnogih. Bodite pozorni tudi na napise peleti akcija, saj jih lahko tedaj dobite po posebej ugodni ceni.

4 ključne prednosti ogrevanja na pelete

1.  Energetska učinkovitost

Ogrevalni sistemi na pelete so zelo energetsko učinkoviti, saj pretvorijo do 90 % energije v peletih v toploto.

To je veliko več od tradicionalnih ogrevalnih sistemov, ki imajo pogosto nižje ocene učinkovitosti. Poleg tega je toplota, ki jo ustvarijo ogrevalni sistemi na pelete, stabilna ter zagotavlja udobno bivalno okolje.

2. Okolju prijazno

Ogrevanje na pelete je okolju prijazna rešitev, saj uporablja obnovljive materiale biomase, kot so lesni sekanci, žagovina in kmetijski odpadki. Ti materiali bi bili sicer zavrženi, kar bi prispevalo k odpadkom in onesnaževanju.

Poleg tega proces zgorevanja ustvari zelo malo pepela ali odpadkov, kar zmanjša vpliv postopka ogrevanja na okolje.

3. Stroškovna učinkovitost

Ogrevanje na pelete je stroškovno učinkovita rešitev, saj so stroški peletov veliko nižji od tradicionalnih goriv za ogrevanje, kot sta olje ali plin.

Poleg tega visoka učinkovitost ogrevalnih sistemov na pelete pomeni, da je za ustvarjanje enake količine toplote potrebno manj goriva, kar dodatno zmanjša stroške.

4. Priročnost in udobje

Ogrevalni sistemi na pelete so zelo priročni in udobni, saj so popolnoma avtomatizirani in zahtevajo zelo malo vzdrževanja.

Peleti so shranjeni v velikem zalogovniku in se samodejno dovajajo v zgorevalno komoro, tako da ni potrebe po stalnem nadzoru sistema.

Zakaj so smrekovi peleti dobra izbira?

Smrekovi peleti so vrsta goriva na biomaso, ki se uporablja za ogrevanje. Izdelani so iz stisnjene žagovine in oblancev smreke.

Smrekovi peleti so obnovljiv in trajnosten vir energije, saj so surovine pridobljene iz trajnostne gozdarske prakse. So tudi okolju prijazna alternativa tradicionalnim kurilnim gorivom, saj med zgorevanjem sproščajo manj emisij.

Visoka energijska gostota smrekovih peletov pomeni, da proizvedejo veliko toplote za svojo velikost, zaradi česar so stroškovno učinkovita možnost za ogrevanje domov in zgradb.

Ogrevanje na pelete je torej moderen in učinkovit način ogrevanja domov in objektov. Z nizkimi stroški, majhnim vplivom na okolje in visoko učinkovitostjo je ogrevanje na pelete odlična izbira ter zelo učinkovita in priročna rešitev za ogrevanje vašega bivalnega prostora.

Dogodki

Ogrevanje na pelete je sodoben in učinkovit način ogrevanja domov in poslovnih objektov. Ta ogrevalni sistem zgoreva pelete, da proizvede toploto, ki se nato porazdeli po stavbi s pomočjo ogrevalnega sistema.