Search
Close this search box.

Odštevamo do najtežjega in največjega Koroškega hribovskega izziva K24

Koroški hribovski izziv K24 je izjemen dogodek, ki marsikomu predstavlja mejo nepredstavljivega. Vedno bolj pa privablja pohodnike, tekače in ljubitelje gora iz vseh koncev. Vabljeni, da letos iz okvirja stopite tudi vi in premagate kraljevsko 100 kilometrsko traso.

Najtežji in največji K24 ultra trail race bo letos potekal od 11. do 13. avgusta 2023. Včeraj so na uradnem Facebook profilu organizatorji zapisali: “Ostalo vam je samo še 100 dni za pripravo na najtežji in največji K24 ultra trail race.”

Kraljevska 100 kilometrska trasa izhaja iz največjega Koroškega hribovskega izziva K24, ki poteka že od leta 2000 in ga je v 23. letih uspešno opravilo že skoraj 600 pohodnikov, tekačev in ljubiteljev gora.

Čaka vas osupljivih 5450 metrov vzpona in prav toliko spusta. Start tekme se začne v centru Črne na Koroškem, na glavnem prizorišču dogajanja dogodka pri Kulturnem domu. Ko na prireditvenem odru glasba postaja vse glasnejša in moderator stopnjuje vzdušje – se točno ob 22. uri začne zares.

Po ogrevanju, kjer skozi vas glasni navijači tekačice in tekače pospremijo v dolgo noč, pot nadaljuje v hrib in že po prvem vzponu sledi 6 km teka po opuščenem rovu Podzemlja Pece. Ko se tek po rovu zaključi sledi najdaljši vzpon na celotni trasi, ki pa bo zaradi okrepčevalne postaje na domu na Peci, malenkost lažji, ampak je vseeno potrebno premagati približno 1500m+, da se povzpnete na najvišji vrh celotne poti, 2126 mnm visoko goro Peco.

Od tam sledi spust proti kmetiji Kumer, kjer vas čakajo prijazni domačini na okrepčevalni postaji. Sledi ravninski del proti drugemu vzponu na Olševo, katere vrha zaradi varnosti izpustimo in zavijemo po grebenu levo in v nadaljevanju se strmo spustimo proti okrepčevalnici na Grohotu (kjer vas čakajo tranzicijske vreče) in seveda topel obrok.

Sledi spet dokaj strm vzpon proti vrhu Raduhe, kjer se spet povzpnete preko 2000 m nad morjem. Od vrha se počasi spuščate proti Koči na Loki, kjer vas pričakajo navdušeni skrbniki koče in tam si lahko privoščite tudi masažo za verjetno že nekoliko utrujene noge.

Sledi dolgo Smrekovško pogorje, ki pričara krasne razglede in pot se vseskozi malo vzpenja in malo spušča. Ko prispete do vrha Smrekovca, kjer vas naši sodniki usmerijo do Doma na Smrekovcu, na katerem vas čakajo testenine in pizza. Pot se počasi spušča in s krajšimi vzponi prispete do Slemena od katerega nadaljujete po makadamski poti do Križana, kjer je po navadi zelo veselo na okrepčevalnici, da vas pripravijo še za zadnji konkreten vzpon na Uršljo goro (1699 m). Ko dosežete vrh, si lahko v prelepi panorami ogledate vse vrhove, ki ste jih že uspeli premagati. Sledi dokaj dolg spust proti Žerjavu, kjer vas skoraj celotni zaselek pozdravi in pospremi še čez zadnjo oviro na poti. Ko prispete do vrha, že slišite dogajanje v startno ciljnem prostoru in pred vami je samo še uživanje v spustu do cilja.

Prijavite se lahko TUKAJ. Več info o dogodku najdete TUKAJ.

Ko je pot premagana – sledi le še veselje, ponos in neizmerno zadovoljstvo. Si upaš?

Aktualno dogajanje in novosti lahko spremljaš tudi na Facebook strani.

Vir: www.k24trail.si

Dogodki

Koroški hribovski izziv K24 je izjemen dogodek, ki marsikomu predstavlja mejo nepredstavljivega. Vedno bolj pa privablja pohodnike, tekače in ljubitelje gora iz vseh koncev. Vabljeni, da letos iz okvirja stopite tudi vi in premagate kraljevsko 100 kilometrsko traso.