Search
Close this search box.

Odpuščeni delavci Gorenja že prihodnje leto znova na delovnih mestih?

Vodstvo Hisensa je dokončno potrdilo odločitev o vzpostavitvi nove tovarne televizorjev v Velenju, proizvodnja katere bo vzpostavljena znotraj proizvodne lokacije Hisense Gorenja v eni od obstoječih proizvodnih hal. Zagnali jo bodo januarja 2021.

V novi tovarni, kjer bodo zaposleni izdelovali TV aparate pod blagovno znamko Hisense, namenjene za evropski trg, bo povprečno zaposlenih 350 ljudi. Po napovedih bodo v prvem letu izdelali 1,5 milijona televizorjev, kasneje pa tudi do štiri milijone letno.

Tovarna, ki sicer ne bo v lasti Gorenja, ampak skupine Hisense, bo vzpostavljena do konca letošnjega leta, proizvodnja pa bo stekla januarja. Presežni delavci iz Gorenja bodo imeli v času odpovednega roka možnost, da s kakovostnim in korektnim delom pridobijo priporočilno pismo za kasnejšo zaposlitev v novi tovarni, če jih bo tovrstno delo seveda zanimalo.

V proizvodni družbi Gorenje bo namreč brez dela po zadnjih podatkih ostalo 322 delavcev, ki so vključeni v program presežnih delavcev. Tega bo vodstvo družbe predvidoma sprejelo do konca tega tedna, prve odpovedi pogodb o zaposlitvi pa bodo začeli vročati prihodnji teden, so pojasnili v Hisense Gorenju. Izbor zaposlenih v novi tovarni bo opravil lastnik, vendar pa bo izmed dveh kandidatov z enakimi kompetencami imel prednost tisti z omenjenim priporočilnim pismom.

Medtem se tudi proizvodna naročila za Gorenje nekoliko povečujejo. Kot so pojasnili v družbi, so naročila za julij večja, a na račun izpadlih naročil v aprilu in marcu, ko niso delali in jih morajo nadoknaditi, hkrati z naročili zapolnjujejo tudi vrzel konec julija in v začetku avgusta, ko je načrtovan kolektivni dopust.

Ta naročila ne vplivajo na pripravljen program presežnih delavcev v Gorenju. Ta temelji na poslovnem razlogu oz. na negativnem poslovnem rezultatu. Na seznamu presežnih delavcev je, kot omenjeno, po zadnjih podatkih 322 delavcev, skupno pa se bo število delovnih mest predvidoma zmanjšalo za prvotno napovedanih 544. Tej številki se bodo v Gorenju skušali približati s t.i. mehkimi metodami, so pojasnili v Gorenju.

“Vodstvo družbe svoje odločitve glede odpuščanja ne bo spremenilo,” je po današnji izredni seji sveta delavcev za STA dejal predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba. V sindikatu tako niso zadovoljni, da bo torej podjetje zdaj delavce odpustilo, nato pa naj bi jih ponovno zaposlovalo, a za določen čas oz. preko agencij. “Vidimo namreč, da se nekatere stvari izboljšujejo, tudi produktivnost se je povečala,” je dodal Zeba.

V celotnem slovenskem delu Gorenja se sicer število zaposlenih znižuje tudi v drugih podjetjih. Na seznamu presežnih delavcev v družbi Hisense Gorenje Europe je bilo 46 zaposlenih, ki so jim odpovedi pogodb iz poslovnega razloga začeli vročati v začetku meseca. V invalidskem podjetju IPC bo število odpovedi namesto prvotno predvidenih 84 manjše od 29, za podjetje Gorenje Gostinstvo pa so prvotno napovedali 45 presežnih delavcev, a naj bi končne številke bile drugačne.

Viri: velenjcan.si, STA

Dogodki

Več iz istega kraja