Search
Close this search box.

Odprtje razstave Klekljana dediščina in čebele (FOTO)

Na Ravnah je na ogled razstava Klekljana dediščina in čebele, ki so jo v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem pripravile članice študijskega krožka in klekljarice sekcije "Lipa" Ravne iz Društva klekljaric Koroške. Razstava je posvečena drugemu mednarodnemu dnevu čebel in 17. Čebelarskemu prazniku Slovenije. Obiskovalcem pa so na ogled tudi čebelarski predmeti in kronologija čebelarstva.

V četrtek, 9. maja 2019, je v Muzeju Ravne na Koroškem, potekalo odprtje razstave Klekljana dediščina in čebele, ki so jo pripravile članice študijskega krožka in Sekcije “Lipa” Ravne iz Društva klekljaric Koroške, v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem.

V uvodnem delu smo prisluhnili dr. Karli Oder, mentorici študijskega krožka, na harmoniko je zaigral Nik Valenci s Poljane pri Prevaljah, prisotne je najprej nagovorila Ana Pavše iz podjetja Smeri na Ravnah, ki je nekaj besed namenila tudi Tednu vseživljenjskega učenja, v okviru katerega je potekala tudi otvoritev te razstave. Hkrati pa je obiskovalce povabila, da se ji pridružijo v muzeju naslednjo sredo, 15. maja, ko bodo podrobneje predstavili dogajanje ob Tednu vseživljenjskega učenja za celotno Mežiško dolino, ki bo potekal od 10. maja do 19. maja na različnih lokacijah s pestrim naborom aktivnosti za vse generacije.  

Razstava je posvečena mednarodnemu dnevu čebel in 17. Čebelarskemu prazniku Slovenije, tako so klekljarice za to priložnost izdelale pisane rožice, ki jim družbo dela, po besedah klekljaric, približno 200 čebel. Pri tem naj omenimo, da so za izdelavo ene čebele porabile približno 4 ure. Obiskovalcem pa so na ogled tudi čebelarski predmeti in kronologija čebelarstva, s poudarkom na Mežiški dolini, ki jo je nam na otvoritvi predstavila Andreja Šipek.

Vzorce za razstavo so prispevale: Irma PervanjaVida Kejžar in Zorka Rupnik. Ustvarjale pa so članice študijskega krožka in klekljarice: Rezka Kordež, Jožica BerlizgMarjana HavleAnica JankoAna MihelačMeta MetuljPavla NagličLucija PetrušičMarjana PočaničMarija ParadižMedika Prinčič AntičGizela RetkoNada SteinerDanica ŠušteršičMarjeta Budna in Mojca Juvan.

Sekcija “Lipa” Ravne pri Društvu klekljaric Koroške deluje že 19 let in šteje 16 klekljaric, ki sodelujejo na vseh društvenih razstavah in vsako leto ob Srečanju koroških klekljaric ob punklju pripravijo svojo razstavo. Udeležujejo pa se tudi različnih razstav po Sloveniji in se z veseljem odpravijo po novo znanje in veselje tudi v tujino (Francijo, Avstrijo, Nemčijo, Italijo …).

Na razstavi je prisotne nagovoril tudi predsednik Čebelarskega društva Ravne in predsednik pripravljalnega odbora za praznovanje drugega svetovnega dneva čebel na Ravnah, Ludvik Kordež, ki je predstavil podrobnosti in priprave na prireditve ob drugem Svetovnem dnevu čebel in 17. čebelarskega praznika Slovenije, ki bo 18. maja pri Gradu na Ravnah na Koroškem. Slovenski čebelarji bodo na svoj praznik, ki že tradicionalno poteka vsako leto na soboto, ki je koledarsko najbližje 20. maju, dodatno obeležili tudi Svetovni dan čebel. Častni pokrovitelj prireditve, ki jo organizira Čebelarska zveza Koroške v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na celodnevni prireditvi pričakujejo tudi številne pomembne goste, prijavljenih je pa že tudi 1.500 čebelarjev iz celotne Slovenije.

Po uradnem odprtju in ogledu razstave, ki jo je svečano otvorila predsednica sekcije ”Lipa” Ravne pri Društvu klekljaric Koroške, Rezka Kordež, je sledila še pogostitev, ki so jo prav tako pripravile članice sekcije “Lipa”.

Dogodki

Na Ravnah je na ogled razstava Klekljana dediščina in čebele, ki so jo v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem pripravile članice študijskega krožka in klekljarice sekcije "Lipa" Ravne iz Društva klekljaric Koroške. Razstava je posvečena drugemu mednarodnemu dnevu čebel in 17. Čebelarskemu prazniku Slovenije. Obiskovalcem pa so na ogled tudi čebelarski predmeti in kronologija čebelarstva.