Odprtje novih prostorov varstveno delovnega centra Radlje je predvideno že aprila letos. V njih bo CUDV Črna lahko zaposlil 25 svojih uporabnikov

Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem se pripravlja na selitev varstveno delovnega centra iz sedanjih neustreznih prostorov na Muti. Po novem bo imel ta prostore v prenovljenem sokolskem domu v Radljah ob Dravi, ki bodo nared predvidoma aprila letos. Bo pa CUDV Črna na Muti zgradil eno od 13 novih bivalnih enot v regiji.

Kot je pojasnila direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik, je njihov varstveno delovni center ves čas gostoval na osnovni šoli s prilagojenim programom na Muti, kjer pa so prostori precej utesnjeni in neustrezni za njihovo delo. Zato so že več let iskali ustreznejše prostore v Dravski dolini.

V najem jih je ponudila Občina Radlje ob Dravi v obnovljenem sokolskem domu. Občina Radlje je obnovo objekta, zgrajenega leta 1939, začela lani, izbrani izvajalec družba Ges iz Celja pa bo po načrtih dela končal marca letos. Obnova je vredna dobrih 616.000 evrov, financira pa se v celoti iz proračuna občine, so za STA pojasnili na občini.

V dveh etažah obnovljenega objekta je skupno 650 kvadratnih metrov prostora. V njem bodo tri delavnice, jedilnica, dnevni prostor, soba za pomirjanje, garderobe, sanitarije, pa tudi večji prostor za prireditve ali druge dejavnosti ter pisarna s čajno kuhinjo. Pripravljen je tudi prostor za vgradnjo dvigala, začasno pa bodo za premagovanje stopnic lahko uporabljali vzpenjalnik.

V novih prostorih bo CUDV Črna v delavnicah pod posebnimi pogoji lahko zaposlil 25 svojih uporabnikov, je za STA pojasnila Pečovnikova. Kot je poudarila, bo to pomembna pridobitev za zagotovitev ustreznih prostorov za izvajanje dejavnosti.

Poleg tega bodo v neposredni bližini sokolskega doma predvidoma že letos poleti začeli graditi dve od 13 stanovanjskih enot, kolikor jih bo CUDV Črna do jeseni 2023 zgradil na Koroškem v okviru več milijonov evrov vrednega projekta deinstitucionalizacije.

Odprtje novih prostorov varstveno delovnega centra Radlje pa je predvideno že aprila letos, ko bodo zaključena vsa gradbena dela in ostale formalnosti v zvezi s prevzemom novih prostorov. S tem bodo dejavnost varstveno delovnega centra z Mute preselili v Radlje ob Dravi.

V Občini Muta smo bili vsa leta zelo lepo sprejeti in tudi ostajamo povezani, saj nam je tudi župan Občine Muta Mirko Vošner ponudil parcelo za izgradnjo stanovanjske hiše v okviru projekta deinstitucionalizacije, kjer bo bivalo šest naših uporabnikov,” pa je glede nadaljnje prisotnosti na Muti še pojasnila Pečovnikova.