Odprta kuhna v Ljubljani začela sezono s skoraj 40 stojnicami

V Ljubljani se je že odvila prva letošnja kulinarična tržnica Odprta kuhna. V osmo sezono na Pogačarjevem trgu priljubljena prireditev vstopa s skoraj štiridesetimi stojnicami, pa tudi z ukrepi, ki naj bi zagotovili varnost obiskovalcev po epidemiji bolezni novega koronavirusa. Odprta kuhna bo po novem vabila dvakrat tedensko.

Odprta kuhna ohranja lokacijo v središču Ljubljane, kamor bo ob lepem vremenu vabila ob četrtkih in petkih. Na številnih stojnicah bodo na voljo najrazličnejše specialitete; od tradicionalnih slovenskih jedi prek mesa na žaru, okusov Sredozemlja in brezmesnih burgerjev do sladic. Tu so še vina, piva, džin in še več.

“Veseli smo, da lahko našim gostinskim ponudnikom in dolgoletnim prijateljem, ki so jih posledice epidemije še posebej hudo prizadele, ponovno ponudimo platformo, ki bo njihove jedi prinesla med ljudi, na ulico,” sta v sporočilu za javnost poudarila soustanovitelja Odprte kuhne Alma in Lior Kochavy. Prireditev po njunem prepričanju predstavlja priložnost za iskrivo in okusno druženje.

“Veseli smo, da Odprta kuhna v dvodnevni obliki postaja tako pomemben del ponudbe tržnice. Vse to je mogoče, ker v Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice vidijo širšo sliko potenciala osrednje ljubljanske tržnice, kar je zdaj še posebej pomembno, da mestno središče postopoma ponovno oživi,” sta dodala Kochavyjeva.

Na spletni strani prireditelji izpostavljajo ukrepe, ki naj bi obiskovalcem zagotovili varno in sproščeno počutje. Med stojnicami ponudnikov bo tako več prostora, pa tudi miz in sedišč bo nekaj manj. Mize in stojnice bodo redno razkuževali, razkužila bodo na voljo tudi pri vsakem ponudniku. Na vseh stojnicah bo omogočeno brezgotovinsko poslovanje, ukinjena pa bo možnost samopostrežbe.

Ker se Odprta kuhna odvija na prostem, uporaba mask ni obvezna. Če bi se zgodilo, da obiskovalci ne bi mogli ohranjati ustrezne varnostne razdalje, pa prireditelji uporabo maske priporočajo. “Računamo tudi na to, da se bo število obiskovalcev porazdelilo med oba dneva ter da bomo vsi odgovorno skrbeli za ustrezno razdaljo in higieno rok,” so izpostavili.

Vsi ponudniki so medtem zavezani sledenju navodilom in priporočilom, ki jih za gostinstvo izdajajo Nacionalni inštitut za javno zdravje in druge pristojne institucije, držijo pa se tudi sicer veljavnih in zelo strogih HACCP standardov. “Tako bodo na primer ves čas uporabljali ustrezno zaščitno opremo (maske in rokavice, ki jih bodo redno menjavali), redno umivali in razkuževali roke, razkuževali vse površine, zagotavljali ustrezno varnostno razdaljo ter čim manjši stik med osebjem in gosti,” so poudarili na spletni strani Odprte kuhne.

Nenazadnje Odprta kuhna ostaja naravnana trajnostno. “Čistejše okolje bomo zagotavljali z biorazgradljivim priborom za enkratno uporabo ter povratnimi ali biorazgradljivimi kozarci, pri ustreznem ločevanju odpadkov pa bodo obiskovalcem še vedno pomagali svetovalci,” so še dodali.

Dogodki

Več iz istega kraja